Veri, Fed’in faiz politikası açısından kritik bir gösterge olduğu için yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde ya da altında gelmesi, borsa, tahvil, altın, döviz ve kripto para piyasaları üzerinde önemli etkiler yaratabilir.
Enflasyon verisi neden önemli?
Enflasyon, tüketici fiyatlarındaki genel artışı gösteren temel ekonomik göstergelerden biridir. ABD’de enflasyonun yüksek seyretmesi, Fed’in faizleri daha uzun süre yüksek tutmasına neden olabilirken, enflasyonda düşüş görülmesi faiz indirimlerini hızlandırabilir. Bu nedenle yatırımcılar, enflasyon verisini dikkatle izleyerek piyasa hareketlerini öngörmeye çalışıyor.
Son dönemde, Fed’in faiz indirimi beklentileri piyasalarda yükseliş yaratmış olsa da enflasyonun hâlâ 2% hedefine uzak olması ve soğuma hızının durma noktasına gelmesi, Fed’in daha temkinli davranmasına neden oluyor.
Bu yüzden Ocak ayı enflasyon verisi faiz indirimi sürecinin zamanlaması açısından belirleyici olabilir.
Beklentiler ne şekilde?
Ekonomistlerin tahminlerine göre:
- Manşet enflasyonun yıllık bazda 2,9%-3,0% aralığında gelmesi bekleniyor.
- Çekirdek enflasyonun (gıda ve enerji hariç) yıllık bazda 3,1%-3,2% seviyesinde olması öngörülüyor.
- Aylık bazda ise enflasyonda 0,2%-0,3% oranında bir artış beklentisi mevcut.
Geçen ay enflasyon aylık 0,4% artış göstererek yıllık 2,7%’den 2,9%’a yükselmişti.
Enflasyon verisinin beklentilerden farklı gelmesi durumunda piyasalarda volatilite yaşanabilir.
Enflasyon beklentilere paralel gelirse: Piyasalar için büyük bir değişiklik yaratmayabilir. Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentiler korunur ve riskli varlıklarda yön arayışı devam eder.
Enflasyon beklentilerin üzerinde gelirse: Fed’in yüksek tutma ihtimali artar. Bu durumda borsalarda, altında ve kripto paralarda satış baskısı, tahvil faizlerinde yükseliş ve doların güçlenmesi görülebilir.
Enflasyon beklentilerin altında gelirse: Fed’in faiz indirimine devam edebileceği beklentisi oluşabilir. Bu senaryoda borsalarda, altında ve kripto paralarda yükseliş, tahvil faizlerinde düşüş ve doların değer kaybetmesi beklenebilir.
Trump, ABD enflasyonunu nasıl etkileyebilir?
Trump yönetimi altındaki tarifeler gibi yeni politikaların belirsiz etkileri ve önümüzdeki aylarda enflasyonist baskıları daha da kötüleştirebilmesi bir risk olarak takip ediliyor.
Son olarak ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getiren Trump’ın daha önce de Çin ve diğer ticaret ortaklarına karşı yüksek gümrük vergileri getirerek ithal malların fiyatlarını artırdığı belirtilebilir. Bu hamleler özellikle tüketici elektroniği, otomotiv, gıda ve hammadde gibi sektörlerde maliyetleri yükseltebilir. İthal edilen ürünlerin fiyatlarının artması, şirketlerin maliyetlerini tüketicilere yansıtmasına neden olabilir ve bu durum, enflasyonu yukarı yönlü tetikleyebilir.
Ek olarak, yüksek gümrük vergileri nedeniyle ABD içinde üretilen malların talebi artsa da bu, iç piyasada işçilik ve üretim maliyetlerini yukarı çekerek enflasyonu yukarı tetikleyebilir.