Borsa

29 Ekim Haftası: Piyasalarda Beklentiler ve Gelişmeler

Piyasalar, 9 bin puan seviyesinin altında sıkışıklık yaşamaya devam ediyor

Piyasalar, 9 bin puan seviyesinin altında sıkışıklık yaşamaya devam ediyor.
BIST 100 endeksi, haftayı %1,31 değer kazanarak 8.908,47 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 8.642,18 ve en yüksek 8.921,64 puanı gördü.
Yurt içi piyasalar için 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kısa bir hafta yaşanacak.
Yurt içinde önümüzdeki hafta imalat PMI verileri açıklanacak. Enflasyon verileri öncesi gelecek bu veri kritik olacak. Çünkü uzun zamandır ekonomik durağanlıktan kaynaklı olarak imalat PMI, eşik değerin altında kalmış; bunları da iç talep daralması kaynaklı şirket finansallarında gördüğümüzü söyleyebiliriz. Pazartesi günü BIST'te yarım gün işlem olacak olup, Salı günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle tam gün kapalı olacak. Çarşamba ve Perşembe günleri de vade sonu olması volatiliteyi bir miktar artırabilir. Perşembe ve Cuma günleri, hem yurt içi hem de yurt dışından veri akışının yoğun olduğu günler olacak.
Piyasalar, 1 Kasım Cuma günü S&P Global'den Türkiye'nin kredi notu ile ilgili gelebilecek olası değerlendirme ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "BIST 50'deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz" şeklindeki açıklamasının ardından gelebilecek yeni haber akışını bekleyecektir. İsrail, geçtiğimiz günlerde Tahran'ın düzenlediği füze saldırısına karşı İran'a "hassas ve hedefli" diye tanımladığı hava saldırıları gerçekleştirdi.Buradaki gelişmeler de piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir.
Yurt içinde öne çıkan ekonomik veriler; ekonomik güven endeksi, dış ticaret, hizmet üretici fiyatları, turizm istatistikleri, İSO imalat sektörü PMI ve İstanbul enflasyonu olacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aylık raporu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) "Sektörel Enflasyon Beklentileri" ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2024 Kasım-2025 Ocak dönemine ilişkin "İç Borçlanma Stratejisi" raporları da gündemde yer alıyor.
Yurt dışında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) verilerinin yanı sıra ABD'den gelecek iki önemli veriye odaklanılacak; çekirdek PCE ve tarım dışı istihdam.
Yurt dışında diğer öncelikli takip edilecek veriler; ABD'den S&P Case Shiller konut fiyatları, JOLTS açılan iş, ADP özel sektör istihdamı, GSYH, bekleyen konut satışları, kişisel gelir ve harcamalar, inşaat harcamaları; Almanya'dan GfK endeksi, işgücü, tüketici fiyatları; Euro Bölgesi'nden GSYH, güven endeksleri, işsizlik oranı ve tüketici fiyatları; Japonya'dan işsizlik, perakende satışlar, sanayi üretimi ve konut başlangıçları olacak.
Japonya, Rusya ve Ukrayna merkez bankalarından gelecek faiz kararları da haftanın önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Bu hafta yurt içi ve ABD’de açıklanması beklenen bilançolar:

Pazartesi: Cadence Design (CDNS), Ford Motor (F)

Salı: Alphabet (GOOGL), Visa (V), AMD (AMD), Novartis (NVS), McDonald’s (MCD), Pfizer (PFE), Chubb (CB), Mondelez (MDLZ), BP (BP), PayPal (PYPL), Chipotle Mexican (CMG)

Çarşamba: Big Chefs (BIGCH), Teknosa (TKNSA), Aksa Akrilik (AKSA), Aksigorta (AKGRT), Garanti Bankası (GARAN), Adel Kalemcilik (ADEL), Microsoft (MSFT), Meta (META), Eli Lilly (LLY), AbbVie (ABBV), Caterpillar (CAT), Amgen (AMGN), Starbucks (SBUX)

Perşembe: Brisa (BRISA), Yapı Kredi Bankası (YKBNK), Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Mastercard (MA), Merck (MRK), Uber (UBER)

Cuma: Otokar (OTKAR), ExxonMobil (XOM), Chevron (CVX)