GÜNE BAKIŞ – Almanya GfK, ABD Dayanıklı mal siparişleri ve S&P Case Shiller konut fiyatları takip edilecek

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında Almanya GfK tüketici güven endeksi ve ABD dayanıklı mal siparişleri, S&P Case Shiller ulusal konut fiyatları takip edilecek.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık kurulu güç hedefi olduğunu kaydeden Bayraktar, “Onun için Sinop, Trakya fevkalade önemli. Bahsettiğiniz gibi özellikle Trakya tarafında Çin ile sürdürdüğümüz müzakereler var. Onları artık bu yıl içerisinde bir netleştirmek ve nihayete erdirmek istiyoruz.” dedi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye Petrolleri AO (TPAO) Genel Müdürlüğü’nün bir adet petrol işletme ruhsatının süresini 4 yıl uzattı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde, Gazze Şeridi’nde Ramazan ayı boyunca kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden karar kabul edildi. ABD, oylamada çekimser kalarak veto hakkını kullanmadı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kararın ardından İsrail heyetinin ABD ziyaretini iptal etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesindeki terör saldırısına ilişkin, “ABD, saldırıda Ukrayna’nın izi olmadığına dair ikna etmeye çalışıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Haziran ayında görevini bırakacağını açıkladı.

New York Temyiz Mahkemesi, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın sivil dolandırıcılık davasında çarptırıldığı 464 milyon dolarlık para cezasını 175 milyon dolara indirerek, söz konusu cezayı ödemesi için 10 gün daha süre verdi.

CoinShares verilerine göre, küresel kripto fonlarından geçen hafta yatırımcılar 942 milyon dolar çekti.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yendeki zayıflığı dizginlemek için herhangi bir önlemi göz ardı etmeyeceğini söyledi.

İflas eden kripto borsası FTX’in mal varlığı, yapay zeka girişimi Anthropic’teki %8’lik hissesinin yaklaşık üçte ikisini 884 milyon dolar karşılığında sattı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple Labs’a karşı kripto para birimi XRP’nin satışı nedeniyle açtığı davada toplam 2 milyar dolarlık para cezası talep ettiği bildirildi.

-Şirket Haberleri-

Adel Kalemcilik, pay başına 5,71436999 TL nakit kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunacak.

Adra GYO, İzmir’de 51,2 milyon TL bedelle taşınmaz satın aldı.

Brisa, Lastik-İş ile 24 ay süreli Toplu İş Sözleşmesi imzaladı.

Brisa, Aksaray fabrikasında yapmayı planladığı güneş enerjisi yatırımı için teşvik belgesi aldı.

Credit Agricole, yeni fosil yakıt geliştirmelerinden kaçınma taahhütlerini gerekçe göstererek iki büyük LNG projesine finansman sağlamayacağını duyurdu.

Çinli elektrikli araç bataryası üreticisi CATL, ABD’de batarya teknolojisini lisanslamak için Tesla ve adı açıklanmayan diğer otomobil üreticileriyle görüşmeler yapıyor.

Dell Technologies, maliyetleri azaltmaya yönelik girişimin parçası olarak işgücünü azalttığını bildirdi.

Galata Wind, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nın özel sektöre bağlı bir iştiraki olan Societe De Promotion Et De Participation Pour La Cooperation Economique (Proparco) S.A. ile Taşpınar Hibrit GES projesi için 25 milyon dolar tutarında yeşil kredi anlaşması imzaladı.

İhlas Gayrimenkul, Firuzköy’deki proje için inşaat ruhsatlarını aldı.

Loras Holding, 300 milyon TL sermayeli “Nova Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ” unvanıyla bir aracı kurum kurulmasına karar verdi.

Selçuk Gıda, Aydın’da bulunan taşınması 31,6 milyon TL bedelle satma kararı aldı.

Şeker Finansal Kiralama, iç kaynaklardan karşılanmak üzere yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu.

TSKB, Türkiye İş Bankası AŞ ile ilave ana sermaye niteliğindeki kredi sözleşmesinin geri ödemesini gerçekleştirdi.

Mahmut Levent Ünlü, Ünlü Yatırım Holding AŞ’nin %30,14’üne isabet eden payların tamamının ya da bir kısmının borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi ve satışı amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptı.

Vera Konsept GYO, iç kaynaklardan karşılanmak üzere yüzde 300 bedelsiz sermaye artırımına karar verdi.

-Yurt İçi Gündem-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Keban Barajı’nda inşa edilen Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santralinde incelemede bulunacak (10.00).

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aksaray ve Yozgat mitinglerinde konuşacak (13.30, 16.30).

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Edremit, Bigadiç ve Bandırma’da halk buluşmasına katılacak (13.00, 15.00, 17.00).

ASELSAN ve Petkim’in 2023 yılı mali sonuçları yayımlanacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Singapur’un Şubat ayı sanayi üretimi rakamları açıklanacak (08.00).

Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından, hükümetin açıkladığı tüketici fiyat verilerine dayanarak hesaplanan çekirdek enflasyon ölçümü Şubat ayı rakamları duyurulacak (08.00).

Almanya’nın hane halkının geleceğe yönelik duyarlılığını en iyi yansıtan endekslerden GfK tüketici güven endeksi açıklanacak (10.00).

İspanya’da 2023 yılının son çeyrek dönemine final GSYH rakamları yayımlanacak (11.00).

Hong Kong’un Şubat ayı dış ticaret rakamları yayımlanacak (11.30).

İngiltere Hazinesi’nin 4 yıl vadeli tahvil ihalesinin sonuçları duyurulacak (13.00).

Almanya Hazinesi, 1 ve 9 yıllık iki yeşil tahvil ihalesi düzenleyecek (13.30).

Brezilya’da FGV sanayi sektörü güven endeksi ve ardından Mart ayının ilk 15 günü için enflasyon rakamları yayımlanacak (14.00, 15.00).

Kanada Merkez Bankası (BoC) Kıdemli Başkan Yardımcısı Carolyn Rogers, Kanada’nın üretkenliğini artırma ihtiyacı hakkında bir konuşma yapacak (15.00).

ABD’de beyaz eşya, bilgisayar, araba ve diğer mamul mallar da dahil olmak üzere en az üç yıl dayanması beklenen ürünlere yönelik hesaplanan dayanıklı mal siparişleri verileri Şubat ayı rakamları açıklanacak (15.30).

ABD’den Philadelphia bölgesi için imalat dışı aktivite endeksi verileri gelecek (15.30).

ABD’den iki konut verisi aynı saatte ekranlara düşecek; FHFA konut fiyat endeksi ve S&P Case Shiller ulusal konut fiyatları yayımlanacak (16.00).

Macaristan Merkez Bankası(MNB), faiz kararını açıklayacak (16.00).

ABD’den veri akışı Richmond Fed imalat endeksi, Conferance Board tüketici güven endeksi ve Dallas Fed Teksas hizmet sektörü aktivite endeksi ile devam edecek (17.00, 17.30).

ABD Hazinesi’nin 5 yıllık tahvil ihalesinin sonuçları duyurulacak (20.00).

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, Trinity College Dublin’de konuşacak (21.30).

Arjantin’den Ocak ayına ilişkin ekonomik aktivite sonuçları gelecek (22.00).

ABD’de enerji sektörünün en büyük ticari birliği olan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) petrol ve petrol ürünleri stokları verileri açıklanacak (23.30).