GÜNE BAKIŞ – Piyasalar TCMB ve BoE faiz kararlarına odaklanacak

Piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararlarına odaklanacak. 

-Öne Çıkan Başlıklar-

Mısır menşeli/çıkışlı “sentetik filament iplikten dokunmuş mensucat (giyim için olanlar)” ithalatına yönelik önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açılmasına karar verildi.

Bireysel emeklilik sisteminde (BES) kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ile bir araya geldi.

Galler’de Başbakan Mark Drakeford’un görevden çekilmesinin ardından parlamentoda yapılan oylama ile Galler İşçi Partisi Lideri Vaughan Gething, ülkenin yeni başbakanı seçildi. Gething, Avrupa’daki ilk siyahi lider olarak kayıtlara geçti.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 2024 yılının ikinci toplantısında faiz artışlarına ara vermeye devam ettiğini açıkladıve yıl sonundan önce hala birden fazla indirim planladığının sinyalini verdi.

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri önümüzdeki üç yıl için GSYH tahminini yukarı yönlü revize etti.

Fed Başkanı Jerome Powell, FOMC toplantısında, finansal koşulları sıkılaştırmak için kullandıkları daha az bilinen bir politika aracı olan Fed’in bilançosunun küçülmesinin nasıl yavaşlatılacağına dair bir stratejiyi tartıştıklarını söyledi.

Fed’in faiz oranlarını sabit tutması ve bu yıl üç kez indirilebileceği beklentilerini güçlendiren açıklamalar yapmasının ardından Wall Streethisse senedi endeksleri günü yükselişle tamamladı.

Arnavutluk Merkez Bankası (BoA), üst üste dördüncü toplantısında da politika faizinde bir değişikliğe gitmedi.

Brezilya Merkez Bankası (BCB), üst üste altıncı toplantısında da 50 baz puan indirim serisine devam etti; Mayıs ayındaki bir sonraki kararının ardından gevşeme gidişatında potansiyel bir değişikliğin sinyalini verdi.

Guatemala Merkez Bankası (Banguat), üst üste yedinci toplantısında da politika faizinde değişikliğe gitmedi.

-Şirket Haberleri-

Adel Kalemcilik’in 2023 yılında net satışları yüzde 35 artışla 2,26 milyar TL oldu.

Aydem Yenilenebilir Enerji, yeni tasarlanan Yatırımcı İlişkileri web sitesinin lansmanını yaptı.

Ege Gübre, 2023 için pay başına 1,08 nakit kar payı ödenmesini Genel Kurul’a önerecek.

Denge Yatırım Holding A Grubu pay sahibi Ramadan Kumova, sahip olduğu 14,94 milyon adet payı Erdal Kılıç’a devretti.

Kordsa’nın satış gelirleri, 2023 yılında, lastik güçlendirme segmentindeki daralma, sektörde oluşan fiyat rekabeti ve hammadde fiyatlarının 2022 yılına göre gerilemesi nedeniyle, 2022 yılına göre %13 azalarak, 1,003 milyon Amerikan doları olarak gerçekleşti.

Koç Holding Yönetim Kurulu, ortaklara toplam 20,3 milyar TL tutarında temettünün nakden ödenmesini Genel Kurul onayına sunacak.

2023 yılında konsolide gelirlerini enflasyon muhasebesine göre %25, TMS 29 düzeltmeleri öncesi verilerine göre %91 oranında artışla 26 milyar 293 milyon TL’ye yükselten Mavi, şirketi geleceğe taşıyacak yeni büyüme stratejisini açıkladı.

MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ataşehir Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 17 kat maliki/arsa sahibi ile sözleşme imzaladı.

MİA Teknoloji ortakları İhsan Ünal ve Ali Gökhan Beltekin, 12,1’er milyon adet pay senedini kurumsal yabancı yatırımcılara sattı.

Otokar, Romanya Milli Savunma Bakanlığı’nın şirketi olan C.N. Romtehnica S.A.’nın açmış olduğu, 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç alımı ile ilgili ihaleye teklif verdi.

Pasifik Teknoloji bağlı ortaklığı Destel Connect, Pasifik Gayrimenkul ile 473,9 milyon TL bedelli bir anlaşma imzaladı.

Şeker Yatırım Menkul Değerler, 2023 için pay başına 0,1393548 TL nakit kar payı ödenmesini Genel Kurul’a önerecek.

Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin, “2023 yılında, enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş sonuçlara göre %45’lik güçlü büyüme ile 47,3 milyar TL ciro elde ederken, net kârımızı ise geçen yıla göre reel %43 büyüme ile 748 milyon TL’ye çıkardık. E-ticarette de pazarın üzerinde bir büyüme sağlayarak brüt işlem hacmimizi (GMV) 10,1 milyar TL’ye taşıdık. ” dedi.

Turkcell’in 2024 beklentileri; gelir büyümesi hedefinde yüksek tek haneli seviyede, FAVÖK marjı hedefinde yaklaşık %42 ve operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranı hedefinde ise yaklaşık %23 şeklinde belirlendi.

Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ, 1 milyar TL nominal tutarı aşmayacak şekilde borçlanma aracı ihraç edecek.

-Yurt İçi Gündem-

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) TÜİK tarımsal girdi fiyatları Ocak ayı verilerini yayımlayacak (10.00). 

TCMB, Türkiye’deki finansal kuruluş yöneticilerinin, iş durumlarıyla ilgili olarak yakın geçmişe ilişkin değerlendirmeleri ve geleceğe yönelik beklentilerinin izlenerek, finansal hizmetler sektöründeki eğilimleri yansıtan finansal hizmetler güven endeksi verilerini açıklayacak (10.00).

TCMB, yılın üçüncü faiz toplantısını gerçekleştirecek. Foreks Haber anketine katılan 24 ekonomistin 20’si faizin yüzde 45,00 olarak sabit kalacağı, üçü 250 baz puan, biri 500 baz puan artış olacağı yönünde görüş belirtti (14.00). 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık sektör verilerini açıklayacak (14.00).

TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler, parasal veriler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

TCMB ayrıca Şubat ayı için uluslararası rezervler ve döviz likiditesi rakamlarını duyuracak (14.30). 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu yeni başkanı belirlemek üzere toplanacak.

Anadolu Efes’in 2023 yılı finansal sonuçları açıklanacak.

-Yurt Dışı Gündem-

İngiltere’nin Şubat ayı için bütçe rakamları duyurulacak (10.00).

ACEA, Avrupa Birliği ülkeleri için Şubat ayına ilişkin yeni binek araç kayıtlarını açıklayacak (10.00). 

Fransa’dan imalat sektörü güven endeksi gelecek (10.45).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Claudia Buch, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nde konuşacak (11.00).

Fransa, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere için öncü PMI verileri sırayla ekranlara düşecek (11.15, 11.30, 12.00, 12.30). 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Karargâhında Slovenya Başbakanı Robert Golob ile bir araya gelecek (11.30).

İsviçre Merkez Bankası(SNB), 2024 yılının ilk faiz kararını açıklayacak (11.30). 

Hong Kong’un Şubat ayı tüketici fiyatları verileri ile 2023 yılı son çeyrek döneme ilişkin ödemeler dengesi raporu açıklanacak (11.30). 

İtalya’nın Ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi raporu yayımlanacak (13.00). 

Günün bir başka faiz kararı da İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından gerçekleştirilecek (15.00). 

Meksika’dan Ocak ayına ilişkin gelecek perakende satış rakamları izlenecek (15.00). 

ABD’de her perşembe olduğu gibi haftalık işsizlik başvuruları ile 2023 yılı son çeyrek dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklanacak (15.30). 

Kanada Merkez Bankası (BoC) Başkan Yardımcısı Toni Gravelle, Toronto CFA Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte merkez bankalarının bilançosunun normalleşmesini tartışacak (16.00).

ABD’den öncü PMI rakamları, ardından ikinci el konut satışları ve Conferans Board öncü göstergeler endeksi rakamları gelecek (16.45, 17.00). 

ABD’de haftalık doğal gaz stokları verileri yayımlanacak (17.30).

ABD Merkez Bankası(Fed) Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, “Fed’den Bir Bakış: Gerald R. Ford Kamu Politikası Okulu’nda Ocakbaşı Tartışması” etkinliğine katılacak (19.00).

Günün son faiz kararı Meksika Merkez Bankası(Banxico) tarafından açıklanacak (21.00). 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün Dışişleri Bakanları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliği Bakanı ve Filistinli üst düzey bir yetkili ile Mısır’ın başkenti Kahire’de görüşecek.

Avrupa Konseyi Brüksel’de toplanacak.