GÜNE BAKIŞ – Konut satışları, ABD ÜFE ve perakende satışlar takip edilecek

Yeni günde yurt içinde konut satışları ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek.

Yurt dışında ABD’nin üretici fiyatları ve parekende satışları öne çıkıyor.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2026’da yeniden tek rakamlı enflasyon rakamlarına ulaşacağız” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya’nın Ukrayna savaşı boyunca kullandığı nükleer söyleminin “sorumsuz ve düşüncesiz” olduğunu söyledi.

Fitch Ratings Küresel Ekonomik Görünüm (GEO) raporunda 2024 küresel GSYH büyüme tahminini 0,3 puan artırarak %2,4’e yükseltti. Bu yukarı yönlü revizyon, Aralık 2023 GEO’sunda %1,2 olan ABD büyüme tahmininin %2,1’e keskin bir şekilde revize edilmesinin yansıması oldu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, FOX Business’a verdiği mülakatta Fed yetkililerinin de geçici olması beklenen pandemi kaynaklı fiyat artışlarını tanımlamak için kullandığı bir terim olan enflasyonun 2021’de geçici olduğunu söylediği için pişmanlık duyduğunu ifade etti.

Fitch Ratings, hem ABD Merkez Bankası’nın hem de ECB’nin yılsonuna kadar faiz oranlarını üç kez, toplam 75 baz puan indirmesini beklediklerini bildirdi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Pazartesi günü başlayacak toplantısında, negatif faiz politikasına son verip vermemeyi tartışacak.

Goldman Sachs Varlık Yönetimi (GSAM), piyasanın dibe vurması nedeniyle bu yıl ABD ticari gayrimenkullerine “aktif olarak yatırım yapmaya” yeniden başladı.

Avrupa Komisyonu, Yunanistan’ı taşkın ve nehir havzası yönetim planlarının revizyonunu tamamlamadığı gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanına sevk etme kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri, 2024 yılı için Ukrayna’ya 5 milyar euro ilave askeri destek konusunda anlaşmaya sağladı.

-Şirket Haberleri-

ABD Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada, Çinli ByteDance’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu TikTok’un ABD’de yasaklanmasına dair ilk onay verildi. ByteDance, TikTok’un ABD’deki varlıklarını satmadığı takdirde platform ABD’de yasaklanacak.

Atakey, icra kurulu oluşturulmasına karar vererek, başkanını Ahmet Özgül olarak belirledi.

Borusan Boru bağlı ortaklığı Borusan Tube’nin tesis yatırımı tamamlandı ve deneme üretimine başlandı.

Borusan Holding AŞ, Borusan Yatırım ve Pazarlama AŞ’de sahip olduğu ve çıkarılmış sermayenin yaklaşık %1,33’ünü temsil eden payı sattı.

CVK Maden bağlı ortaklığı Hayri Öğelman Madencilik’in Tunceli’de bulunan krom sahasının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) nezdinde ruhsat devir işlemleri tamamlandı.

Çuhadaroğlu Metal, Lülaburgaz’daki yeni üretim tesisi fabrika binası inşası için Troya Mühendislik Müşavirlik Yapı Limited Şirketi ile yapım sözleşmesi imzaladı.

Europower’ın bağlı ortaklığı ve Girişim Elektrik’in dolaylı bağlı ortaklığı PEAK PV Solar Teknolojileri, 11-22 kW AC Araç Şarj Ünitelerinin ve 60-480 kW aralığında DC Araç Şarj Ünitelerinin, ADDMORE marka olarak, seri üretimine başladı.

Gezinomi bağlı ortaklığı Bizzhouse, Yanıklar-Fethiye lokasyonunda denize sıfır konumda, Lykia Botanika ve Marvida Lykia Botanika markaları altında iki adet otelin işletmesini yürütecek.

Rekabet Kurulu, Aydın ilinde bazı beton şirketleri soruşturmasına Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii AŞ’yi de dahil etti.

-Yurt İçi Gündem-

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), konut satışlarının Şubat ayı rakamlarını açıklayacak (10.00).

TÜİK, Ocak ayı için kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini yayımlayacak (10.00).

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ağrı’da mitingde konuşacak (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) haftalık sektör verilerini açıklayacak (14.00).

TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler, parasal veriler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Londra’da İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch​​​​​​​ ile görüşecek.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi’ne katılacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Hindistan’da Şubat ayına ilişkin toptan fiyatlar verileri yayımlanacak (09.30).

İsviçre’nin üretici ve ithal fiyatları verilerinin Şubat ayı rakamları yayımlanacak (10.30).

İspanya’da Şubat ayına ilişkin tüketici fiyatlarının nihai rakamları duyurulacak (11.00).

Uluslararası Petrol Ajansı(IEA), aylık raporunu yayımlayacak (12.00).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Frank Elderson, Frankfurt’ta düzenlenen Avrupa Bankacılık Federasyonu İcra Komitesi toplantısına katılacak (12.30).

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot, Hollanda Merkez Bankası’nın yıllık raporunun sunumu için basın toplantısı düzenleyecek (15.00).

ABD’de iki önemli veri aynı saatte ekranlara düşecek; Şubat ayına ilişkin üretici fiyatları ve perakende satış rakamları yayımlanacak (15.30).

ABD’de her perşembe olduğu gibi haftalık işsizlik başvuruları verileri açıklanacak (15.30).

Kanada’nın imalat satış ve stok verilerinin Ocak ayı rakamları takip edilecek (15.30).

ABD’den izlenecek bir başka veri de Ocak ayına ilişkin işletme stok ve satışları olacak (17.00).

ABD’de haftalık doğal gaz stokları verileri yayımlanacak (17.30).

Kanada Hazinesi, 5 yıllık tahvil ihalesinin sonucunu duyuracak (20.00).

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Barselona’da düzenlenen etkinliğe katılacak (21.00).