GÜNE BAKIŞ – İşgücü istatistikleri, ticaret satış hacim endeksi, ciro endekslerini ve Hazine ihaleleri takip edilecek

Haftanın ilk günü yurt dışında öne çıkan bir veri bulunmazken, yurt içinde işgücü istatistikleri, ticaret satış hacim endeksi, ciro endekslerini ve Hazine ihaleleri takip edilecek.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir basamak yükseltti; Türkiye’nin “B” olan kredi notu “B+”ya çıkarılırken, görünüm de “durağan”dan “pozitif”e revize edildi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in not artırımı ile ilgili “Makro-finansal istikrarın daha da güçlenmesiyle böyle olumlu gelişmeler artarak devam edecek.” değerlendirmesi yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan 4 ayda toplam 5 bin 122 adet teşvik belgesi düzenledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Genel Kurul toplantılarının Nisan ayı içinde yapılmasını teminen, 28 Mart 2024 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı düzenleyecek.

TCMB, geçen hafta yaklaşık 8 ay sonra başladığı Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satımlarında toplam 1,7 milyar dolar işlem gerçekleştirdi.

Otomotiv üretimi 2024 yılının Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 artışla 133 bin 396 adede çıktı. Geçen yılın aynı ayında üretim 111 bin 961 adet seviyesindeydi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı üst üste dördünc haftasında da arttı, ancak artış hızı önceki haftalara göre daha düşük kaldı.

Çin’de tüketici fiyatları Yeni Ay Yılı tatili ile bağlantılı harcamaların etkisiyle son altı ayda ilk kez yükseldi.

ABD’de enerji şirketlerinin faaliyette bulunan petrol ve doğal gaz sondaj kule sayısı iki haftalık artışın ardından, geride kalan haftada düşüş gösterdi.

Amerika Adalet Bakanlığı Ocak ayında Alaska Havayolları’na ait yolcu uçağının orta bölümünde yer alan çıkış kapısı uçuş sırasında kopması nedeniyle üretici Boeing şirketi hakkında ceza soruşturması başlattığı iddia ediliyor.

Jiji Press’in haberine göre, BOJ getiri eğrisi kontrol programını kaldırmayı ve bunun yerine satın almayı planladığı devlet tahvili miktarını önceden belirtmeyi düşünüyor.

Uluslararası Para Fonu(IMF), 2023 yılında yüzde 3,7 büyüyen Malezya ekonomisinin, bu yıl yüzde 4,3 büyüyebileceğini öngördü.

Japon ekonomisi 2023’ün son çeyreğinde yıllık bazda %0,4 büyüdü.

-Şirket Haberleri-

Akbank, 2023 yılı için pay başına net 1,7257500 TL nakit kar payı ödenmesini Genel Kurul’a teklif edecek.

Akçansa, 2023 yılı için pay başına net 5,4061939 TL nakit kar payı ödenmesini Genel Kurul’a teklif edecek.

Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu 1 Nisan itibarıyla emekli olacak; yerine Burak Başarır göreve başlayacak.

Arçelik 2020’den bu yana ilk kez temettü dağıtmayacak.

Arsan Tekstil iştiraki Marzen Yapı Market Kahramanmaraş mağazası faaliyetine başladı.

Bursa Çimento, 2023 yılı için pay başına net 0,0599999 TL nakit kar payı ödenmesini Genel Kurul’a teklif edecek.

CVK Maden bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik, Tunceli’de bulunan krom sahasının yurt içinde yerleşik bir şirkete devri konusunda anlaşma sağladı.

Enerjisa, 2023 yılı için pay başına net 2,511 TL nakit kar payı ödenmesini Genel Kurul’a teklif edecek.

GSD Denizcilik Genel Müdürlüğüne Hakan Yılmaz atandı.

Fidelity Investments bu hafta yaklaşık 700 kişiyi işten çıkararak son yedi yıldaki ilk personel azaltımını gerçekleştirdi.

Koray GYO, Koray Yapı’ya hakediş bedelini Liberte projesinden bir bağımsız bölüm ile ödemeye karar verdi.

Kütahya Porselen, fabrika çatıları üzerine 5.1 MWp kurulu güce sahip Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulmasına karar verdi.

Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi AŞ’nin halka arzında 13-14-15 Mart tarihlerinde talep toplanacak.

Söktaş CCO’su Seyhan Aktemur, UNECE/The Sustainability Pledge ( Sürdürülebilirlik Taahhüdü) programının danışma kuruluna katıldı.

Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco, enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geçen yıl 121 milyar dolar kar elde ettiğini ve bu rakamın 2022 yılındaki rekor seviyesinden daha düşük olduğunu bildirdi.

Turkcell’in Ukrayna’daki bağlı ortaklığı lifecell LLC’nin şirket hisselerinin %19,8’i ve Ukrtower LLC ile Paycell LLC’nin şirket hisselerinin %100’ü üzerinde ihtiyati tedbir konuldu. Şirket, yetkili mahkemeye, ihtiyati tedbirin kaldırılmasına ve kararın iptaline ilişkin itirazda bulundu.

Yapı Kredi Bankası, 1,08 milyar TL tahsili gecikmiş alacağı 459,75 milyon TL bedelle satmaya karar verdi.

-Yurt İçi Gündem-

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Ocak ayına ilişkin işgücü istatistikleri, ticaret satış hacim endeksi ve ciro endekslerini açıklayacak (10.00). 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, şehit aileleri ile iftar programına katılacak (18.58).

Hazine, 13 aylık kuponsuz ve 4 yıllık TLREF’e endeksli tahvil ihaleleri düzenleyecek.

Ülker ve BİM’in 2023 yılı mali tabloları açıklanacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Japonya’nın sanayi üretiminin öncü verisi kabul edilen makina aksamı siparişleri Şubat ayı rakamları yayımlanacak (09.00). 

İspanya’nın Ocak ayına ilişkin perakende rakamları açıklanacak (11.00). 

Eurogroup toplantısı gerçekleştirilecek.

ABD’de Conferans Board istihdam trend endeksi ve New York Fed tüketici enflasyon beklentisi dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor (17.00, 18.00). 

ABD Hazinesi, 3 yıllık tahvil için açılan ihalenin sonucunu duyuracak (20.00).