GÜNE BAKIŞ – Şimşek’in açıklamaları, enflasyon ve Sentix takip edilecek

Haftanın ilk günü yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapacağı açıklamalar ve enflasyon verileri takip edilecek.

Yurt dışında çok öne çıkan bir veri bulunmazken, Euro Bölgesi için Sentix endeksi beklenecek.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Büyüme tarafında da olumlu tablo devam ediyor. Geçtiğimiz sene yüzde 4,5 büyüme oranıyla Avrupa Birliği ülkeleri içinde ilk sırada yer aldık. Milli gelirimiz 1 trilyon dolar sınırını geçerek tarihimizde ilk kez 1 trilyon 119 milyar dolara ulaştı. Böylece çok kritik bir psikolojik etabı aşmayı başardık” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnafa düşük faizle verilen kredi limitinin 650 bin liradan 750 bin liraya çıkartıldığını söyledi.

  1. Yargı Paketinde yer alan emeklilere bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına ilişkin madde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Dış ticaret açığı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 düşüşle 7,0 milyar dolar oldu. Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %13,6 oranında artışla 21 milyar 86 milyon dolar, ithalat %8,5 oranında azalışla 28 milyar 87 milyon dolar oldu. Dış ticaret hacmi, %0,2 oranında azalarak 49 milyar 173 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı üst üste üçüncü haftasında da arttı ve son 10 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın ihalesini 182 milyon Dolar (218 milyon 400 bin Dolar KDV dahil) karşılığında beIN SPORTS kazandı. Süper Lig ve 1. Lig maçları 2026-2027 sezonu sonuna kadar beIN SPORTS’ta yayınlanacak.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rus basınında cuma günü yayınlanan Alman yetkililerin Ukrayna’ya silah gönderilmesine ilişkin yaptığı görüşmenin kayıtları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu kayıt bizi istikrarsızlaştırmak ve tedirgin etmek için kullanılıyor. Umuyorum ki Putin başarılı olamayacak” dedi.

ABD’li bir yetkilinin iddiasına göre İsrail, Gazze Şeridi’nde 6 haftalık bir ateşkesi kabul etti.

ABD’de enerji şirketlerinin faaliyette bulunan petrol ve doğal gaz sondaj kule sayısı üst üste ikinci haftasında da artış gösterdi.

S&P Global, Portekiz’in kredi notunu yükseltti.

Fitch, geçtiğimiz yıl düşürdüğü ABD’nin kredi notunda bu kez değişikliğe gitmedi; Fed’den ilk indirimi Haziran’da beklediğini açıkladı.

Avustralya’da iş ilanları sayısı, iki aylık artışın ardından Şubat ayında geriledi.

Bank of America Corp.’tan Savita Subramanian, S&P 500 Endeksi için hedefini Wall Street’teki en yüksek seviyeye çıkaran stratejistler arasına katıldı.

Financial Times’ın haberine göre, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, teşviklerin artırılması yönündeki piyasa baskısına direnecek.

-Şirket Haberleri-

Acıselsan ile Petrol-İş sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

Arçelik, 2024 yılında FAVÖK marjını yüzde 8 civarında bekliyor.

Avrupakent GYO, Radisson Residences Avrupa TEM İstanbul rezidans binasında 4 bağımsız bölümün 35,2 milyon TL bedelle satın alınmasına karar verdi.

Borusan Boru, 2024 yılında 1,7-2,0 milyar dolar aralığında gelir bekliyor. Şirket’in 2023 yılı gelirleri 1,7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

CVK Maden’in Kalkım Kurşun-Çinko İşletmesi mevcut ÇED başvuru süreci sonlandırıldı, yeni başvuru yapılacak.

Dagi Giyim, Torium AVM adresindeki mağazasını kapattı.

ebebek, Şubat ayında dört mağaza açarken, bir mağazayı kapattı.

Ereğli Demir Demir Çelik, tüm davetlere rağmen son 2 yıldır hiçbir yatırımcı sunumuna, konferansa veya herhangi bir analist bilgilendirme toplantısına katılmayan, buna rağmen şirketle ilgili rapor hazırlayan Bank of America analistine tepki gösterdi.

Gersan Elektrik, Yönetim Kurulu Başkanı Erkan İzgi ile Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Kardeş arasında hisse devri gerçekleşti.

Manas Enerji Yönetim Kurulu, mevcut sermeye artırım başvurusunu geri çekerek, izahnamenin enflasyon muhasebesi uygulanmış ve bağımsız denetimden geçmiş finansal raporlarını da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenerek, Sermaye Piyasası Kurulu’na yeniden başvuruda bulunulmasına karar verdi.

Kızılbük GYO, Şubat ayında 528 adet devremülk satışı gerçekleştirdi.

Pasifik Teknoloji bağlı ortaklığı TİTRA Teknoloji, bir fabrika binası 5 yıllık süre için kiraladı.

Pergamon Status, Şirket merkezinin taşınması amacıyla ofis kiralanmasına karar verdi.

Şişecam, inşası devam etmekte olan Türkiye Tarsus düzcam tesisinde ve Kuzey İtalya ile Bulgaristan’da bulunan mevcut düzcam tesislerinde birer adet olmak üzere toplam üç adet yeni kaplamalı cam hattı yatırımının yapılmasına karar verdi.

Tekfen, aynı gün içinde yenilenebilir enerji stratejisi doğrultusunda toplamda yaklaşık 25 megavatlık elektrik üretim kapasitesi içeren iki satın alma işlemine imza attı.

Türk Hava Yolları(THY), Hava-İş sendikası ile mutabakat sağlanana kadar çalışanların ücretlerine yüzde 50 artış yapma kararı aldı.

-Yurt İçi Gündem-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT ve Habertürk yayınında soruları yanıtlayacak (09.00).

Piyasalar yeni haftaya önemli bir veriyle başlayacak; Şubat ayına ilişkin tüketici fiyatları açıklanacak. Foreks Haber tarafından 20 ekonomist ile düzenlenen ankette aylık beklenti yüzde 3,98, yıllık beklenti yüzde 66,20 seviyesinde oluştu (10.00).

Tüketici fiyatlarıyla birlikte her zaman olduğu gibi yurt içi üretici fiyatları da gelecek (10.00).

TCMB, 2023 yılı Aralık ayına ilişkin finans dışı firma net döviz pozisyonu verilerini yayımlayacak (14.30).

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği(ODMD) tarafından Şubat ayına ilişkin otomotiv satışlarının açıklanması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı’nın Şubat ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerini yayımlaması öngörülüyor.

Aygaz ve TÜPRAŞ’ın mali tabloları açıklanacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Avrupa’da haftanın öne çıkan ilk verisi İsviçre’nin tüketici fiyatları Şubat ayı rakamları olacak (10.30).

Fransa’nın Ocak ayı bütçe rakamları yayımlanacak (10.45).

İspanya’dan Ocak ayına ilişkin yabancı ziyaretçi sayısı ve Şubat ayına ilişkin kayıtlı işsiz sayısı verileri aynı saatte açıklanacak (11.00).

Euro Bölgesi’nde yatırımcıların piyasaya bakışını yansıtan Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak (12.30).

Avrupa Birliği(AB) Adalet ve İçişleri Konseyi toplanacak.

Meksika’nın Ocak ayına ilişkin brüt sabit yatırımlar verileri yayımlanacak (15.00).

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, 2024 Amerikan Eğitim Konseyi Başkanlar ve Şansölyeler Zirvesi’nde “Yüksek Öğrenimin Ekonomik Etkisi” hakkında konuşacak (19.00).

ABD’de 2020 yılındaki seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmekle suçlanan eski Başkan Donald Trump’ın yargılanmasına başlanacak.