GÜNE BAKIŞ – İstanbul enflasyonu ve imalat sektörü PMI verileri takip edilecek

Mart ayının ilk günü yurt içinde İSO Türkiye imalat sektörü PMI ve İstanbul enflasyonu takip edilecek.

Yurt dışında imalat sektörü satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) yanı sıra, Euro Bölgesi’nden tüketici fiyatları, ABD’den Michigan tüketici güven endeksi, inşaat harcamaları öne çıkıyor.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024’ün ilk G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açtığı saldırıyı kınayarak, derhal insani ateşkes çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile telefonda görüştü. Görüşmelerde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde gıda yardımı bekleyen Filistinlilere düzenlendiği saldırı ele alındı.

Biden, Gazze Şeridi’nde gıda yardımı bekleyen Filistinlilerin üzerine İsrail tarafından ateş açılmasının İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerini “zorlaştıracağını” belirterek, “Muhtemelen pazartesiye kadar olmaz ama umutluyum” dedi.

Çin’de Ulusal İstatistik Bürosu’nın anketine göre Çin’in imalat sektörü faaliyeti Şubat ayında üst üste beşinci ay daraldı ve fabrika sahipleri sipariş almakta zorlandıkları görüldü.

-Şirket Haberleri-

ARD Grup, TÜRKSAT ile bilgi teknolojileri destek hizmeti için ek sözleşme imzaladı.

Artemis Halı AŞ, 4 Mart 2024 tarihinden itibaren Ana Pazar’da işlem görmeye başlayacak.

Deniz GYO, Bahçeşehir AVM’de 5 bağımsız bölümü 15,4 milyon TL bedelle sattı.

Gersan Elektrik, Belçika’da yerleşik Ineos Olefins Belgium NV SA ile 6 milyon dolar (yaklaşık 187.260.000,00 TL) tutarında “Kablo Taşıma Sistemleri” satışı için sözleşme imzaladı.

Gersan Elektrik, Petrofac International’ın projesi için 81 bin dolar tutarında ek sipariş aldı.

Karsan Otomotiv ile Hollanda Rotterdam Belediyesi, havaalanı ile şehir içi transfer işlemlerine yönelik iki adet 8 metre Otonom e-ATAK araç satışı için sözleşme imzaladı.

Netaş, Rekabet Kurulu tarafından öngörülen idari para cezasını, %25 erken ödeme indiriminden faydalanılarak 3,93 milyon TL olarak yasal süresi içerisinde ödeyecek; karara karşı tüm hukuki yollara başvurabilecek.

Selva Gıda Genel Müdürlüğüne vekaleten Hasan Güner atandı.

Türk Tuborg ile Tek-Gıda İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı.

Vakıfbank, İngiltere ve Birleşik Arap Emirliklerin’de şube/temsilcilik açılmasına karar verdi.

-Yurt İçi Gündem-

Bloomberg HT tarafından hazırlanan tüketici güven, beklenti ve eğilim endekslerinin Şubat ayı final rakamları yayımlanacak (09.55).

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Markit işbirliğiyle hazırlanan İSO Türkiye imalat sektörü PMI verisi açıklanacak (10.00).

İstanbul Ticaret Odası (İTO), her ayın ilk günü olduğu gibi İstanbul için perakende ve toptan fiyatlar verilerini duyuracak (12.00).

TBMM Genel Kurulunda, emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi’nin görüşmelerine devam edilecek (14.00).

-Yurt Dışı Gündem-

Fransa’nın Şubat ayı için araç kayıtları rakamları yayımlanacak (03.00).

Hollanda’nın Şubat ayına ilişkin öncü enflasyon rakamları gelecek (08.30).

Avrupa’da imalat sektörü PMI verileri Rusya ile başlayacak, Hollanda, İsveç, Polonya, Macaristan, İspanya, Çekya, İsviçre, İtalya, Fransa, Almanya, Euro Bölgesi, Yunanistan, Norveç ve İngiltere ile son bulacak.

Günün bölgede en önemli verisi Euro Bölgesi için Şubat ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları olacak. Bölgeden Ocak ayı işsizlik rakamları da aynı saatte yayımlanacak (13.00).

İtalya’nın Şubat ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları verisi takip edilecek (13.00).

Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi olan Brezilya’nın 2023 yılı son çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamları yayımlanacak (15.00).

Meksika’nın iş dünyası güven endeksi açıklanacak (15.00).

Önce Brezilya, ardından Kanada ve ABD için hizmet sektörü PMI rakamları yayımlanacak (16.00, 17.30, 17.45).

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill, Cardiff Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde ders verecek (17.00).

ABD’den Michigan tüketici güven endeksi, inşaat harcamaları ve ISM imalat sektörü PMI verileri aynı saatte ekranlara düşecek (18.00).

ABD Merkez Bankası (Fed) üyesi Christopher Waller ve Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, 2024 ABD Para Politikası Forumu’nda konuşacaklar (18.15).

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Florida Üniversitesi Kelley A. Bergstrom Emlak Merkezi 2024 Trendler ve Stratejiler Konferansı’nda ekonomik görünüm ve gayrimenkul trendleri hakkında konuşacak (20.15).

Haftanın son verisi Baker Hughes tarafından açıklanacak olan sondaj kule sayıları olacak (21.00).

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Chicago Booth İşletme Okulu’nun ev sahipliğini yaptığı “2024 ABD Para Politikası Forumu”nda  “Yapay Zeka ve İşgücü Piyasası” paneline katılacak (21.30).

ABD Merkez Bankası (Fed) Üyesi Adriana Kugler, 2024 Stanford Ekonomi Politikası Araştırma Enstitüsü (SIEPR) Ekonomi Zirvesi’nde konuşacak (23.30).