Stablecoin'ler fiyatlarını sabitlemek için değerleri emtialar veya itibari paralar gibi diğer varlıklara sabitlenmiş token'lardır. Belirli bir itibari para birimine, varlığa veya emtiaya sabitlenerek, çoğu stablecoin esasen gerçek dünya varlıkları ile kripto arasında bir köprü görevi görerek bunları blok zincirinde token olarak temsil eder.
2014'ten beri Tether ve Circle gibi firmalar, banka mevduatları ve kısa vadeli senetler gibi gerçek dünya finansal varlıkları tarafından desteklenen tokenleştirilmiş para birimleri çıkarmıştır. Kullanıcılar, gerçek dünya mevduatlarını yeni basılmış sabit paralara dönüştürerek doğrudan bu firmalar aracılığıyla kriptoya katılabilir. Tersine, sabit paraları itibari paraya geri çevirebilirler.
Ancak, tüm sabit paralar somut gerçek dünya varlıkları tarafından tam olarak desteklenmez. DAI ve AMPL gibi merkezi olmayan sabit paralar, kripto varlıklarının aşırı teminatlandırılması veya yeniden baz alınması gibi mekanizmalar aracılığıyla sabit paralarını korur ve sabit paraların izinsiz olarak basılmasına izin verirken, aynı zamanda merkezi bir varlık olmadan sabit paralarını korur.
Bir stablecoin'in gerçek değeri, piyasa oynaklığı dönemlerinde bile sabit değerini her zaman koruyabilme yeteneğidir. Ne yazık ki, çoğu bu testte başarısız oldu. Bu raporda, stablecoin türlerinden ve toplam piyasa değerinden, işlem sayısına ve ortaya çıkan stablecoin modellerine kadar her şeyi değerlendirilmiştir.
2024 yılında Stablecoin Durumunun En Önemli 5 Öne Çıkanı:
1. Fiat Destekli Stablecoin'ler 2024'te 161,2 Milyar Dolarlık Piyasa Değerine Yükseldi, Ancak Hala 2021'deki 181,7 Milyar Dolarlık Zirvenin Altında
İlk 10 itibari paraya sabitlenmiş stablecoin'in toplam piyasa değeri 2020'den bu yana muazzam bir şekilde büyüdü. 2020-2021 boğa koşusu boyunca, 2020'nin başında 5,0 milyar dolardan Mart 2022'de 181,7 milyar dolara %3.121,7 arttı . Terra ve UST stablecoin'inin çöküşünden sonra stablecoin piyasa değeri düştü, ardından Kasım 2023'te tersine döndü. Toplam itibari paraya sabitlenmiş stablecoin piyasa değeri o zamandan beri Ağustos 2024 itibarıyla 119,1 milyar dolardan 161,2 milyar dolara %35,4 arttı .
En büyük üç USD sabit parası - 114,4 milyar dolar değerindeki Tether ( USDT), 33,3 milyar dolar değerindeki USDC ve 5.3 milyar dolar değerindeki Dai (DAI ), toplam sabit para piyasa değerinin %94'ünü oluşturuyor. Bu arada, USDT %70,3'te hakimiyetini sağlamlaştırmaya devam etti. Bu arada, USDT %70,3'te hakimiyetini sağlamlaştırmaya devam ederken, USDC'nin payı Mart 2023'teki ABD bankacılık krizi sonrasında istikrarlı bir düşüş yaşadı. Euro, Yen ve Singapur Doları gibi diğer para birimlerine sabitlenmiş sabit paralar, piyasa payının yalnızca %0,2'sini oluşturuyor.
2. Emtia Destekli Sabit Paralar 2024'te %18,1 Artışla 1,3 Milyar Dolara Ulaştı, Fiat Destekli Sabit Paraların Sadece %0,8'i
Emtia destekli sabit paraların piyasa değeri 1 Ağustos 2024 itibarıyla 1,3 milyar dolara ulaştı . Tether Gold ( XAUT ) ve PAX Gold ( PAXG ), Kinesis ve VeraOne gibi yeni katılımcılara rağmen piyasa değerinin %78'ini oluşturuyor. Emtia destekli sabit paralar 2020'den bu yana 212 kat ve 2024'te %18,1 artmasına rağmen, itibari para destekli sabit paraların piyasa değerinin yalnızca %0,8'ini oluşturuyorlar.
Değerli metaller bu sabit paralar için tercih edilen emtialardır, ancak son zamanlarda başka emtialar da piyasaya sürüldü. Uranium308 projesi, bir pound U308 uranyum bileşiğinin fiyatına sabitlenmiş kendi sabit parasını piyasaya sürdü. Ancak o zamandan beri faaliyetsiz hale geldi.
3. Stablecoin'ler Küresel Kripto Piyasa Değerinin %8,2'sini Oluşturdu ve Piyasa Zayıflığı Dönemlerinde Hakimiyet Arttı
1 Ağustos 2024 itibarıyla, stablecoin'ler toplam kripto piyasa değerinin %8,2'sini oluşturuyordu . 2020'nin başlarında, stablecoin'ler sektörün çok daha küçük bir segmentiydi. 2020'nin başında, küresel piyasa değerinin yalnızca ~%2'sini oluşturuyorlardı ancak DeFi yükselişinin başlangıcında %6'lık bir zirveye ulaştılar.
Terra'nın UST sabit coin'inin %4,8'den %15,6'ya yükselen üstel büyümesi nedeniyle , Kasım 2021 ile Mayıs 2022 arasında sabit coin hakimiyeti arttı. Çöküşünün ardından, sabit coin'lerin pazar payı, yatırımcıların takip eden ayı piyasasında istikrara kaçmasıyla %18,4'lük bir zirveye ulaşmadan önce düştü.
4. 8,7 milyon adres stabil kripto paraları tutuyor, %97,1'i USDT, USDC veya DAI tutuyor
En iyi 10 stablecoin'in 8,7 milyon sahibi var ve en büyük 3 stablecoin olan USDT, USDC ve DAI sahiplerin %97,1'ini oluşturuyor . USDT, en fazla sahibi olan, 5,8 milyondan fazla cüzdana sahip ve en yakın rakibi USDC'den 2,6 kat daha fazla. Diğer sekiz stablecoin'in her biri bir milyondan az sahibi var ve DAI sadece 505.000'den biraz fazla cüzdanda tutuluyor.
Bu stablecoin'ler 2020 yılında çok daha hızlı büyüdü, ancak Terra'nın çöküşünün ardından diğer stablecoin'lere de iflas korkusunun girmesiyle 2022'de büyüme önemli ölçüde yavaşladı.
5. Stabilcoinler, Özellikle Belirsizlik Zamanlarında Sabit Değerlerini Korumada Hala Sorun Yaşıyor
Geçmişte, sabit paralar özellikle oynaklık dönemlerinde sabitlenmeyi sürdürmekte zorluk çekiyordu. Ancak, USDT, USDC ve DAI gibi yerleşik sabit paralar artık sabitlenmelerini 1 dolara daha iyi koruyabiliyor. Sabit paralar, Silvergate ve Signature Bank'taki mevduatlarla ilgili belirsizlik nedeniyle Mart 2023 bankacılık krizi gibi oynak dönemlerde sabitlenmeyi kaldırma eğilimindedir .
Özellikle USDD , DAI ve FRAX gibi kısmen algoritmik olanlar olmak üzere daha yeni stablecoin'ler daha oynak olma eğilimindedir ve sabitliği korumak için piyasa arbitrajına bağımlıdır. Ancak, ikisi de sabitliği korumayı başaramayan Iron Finance ve Basis Cash gibi oldukça fazla başarısızlık da olmuştur.