GÜNE BAKIŞ – Piyasaları yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor

Ayın son günü piyasaları yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. Yurt içinde GSYH, hizmet sektörü fiyatları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özeti, bankacılık sektörü aylık raporu, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri ile Hazine’nin “İç Borçlanma Stratejisi” raporu takip edilecek.

Yurt dışında Almanya perakende satışlar, işsizlik oranı, tüketici fiyatları, ABD çekirdek PCE, kişisel gelir ve harcamalar, bekleyen konut satışları verileri öne çıkıyor.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Zelenskiy’in 10 maddeli barış planını prensip olarak destekliyoruz. İstanbul’da kurmuş olduğumuz müzakere masasını yeniden tesis etmeye de hazırız” dedi.

The European Energy Exchange (EEX) ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) bugün, Türkiye’de Emisyon Ticaret Sisteminin geliştirilmesi konusundaki ortak taahhütlerini vurgulamak üzere Mutabakat Belgesi imzaladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde rutin sağlık kontrolünden geçti.ABD’de Cook County Bölge Yargıcı Tracie Porter, eski Başkan Donald Trump’ı, 6 Ocak 2021’de Kongre Binası’na düzenlenen ve muhtemelen bir ayaklanma niteliği taşıyan saldırıyla ilgili eylemleri nedeniyle Illinois’in Cumhuriyetçi başkanlık ön seçimi oy pusulasından çıkardı.İngiltere ekonomisi bu haftaki artık yıl gününden 8,6 milyar sterlin destek alarak büyümeyi yüzde 0,3 puan artıracak.

Meksika Merkez Bankası(Banxico), 2023 yılı dördüncü çeyreğin beklenenden daha zayıf geçmesinin ardından, bu yıl için ekonomik büyüme tahminini düşürdü.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Avrupa Merkez Bankası’nın tüketici fiyatlarındaki büyümenin hedefine döndüğüne ikna olduğunda faiz oranlarını düşüreceğini yineledi.

New York Fed Başkanı John Williams, Fed’in gösterge borç verme faizini muhtemelen “bu yılın sonlarına doğru, ikinci yarısında” indireceğini söyledi ve 2024 yılında üç faiz indiriminin “makul bir başlangıç noktası” olmasını beklediğini vurguladı.Williams, Fed’in gösterge borç verme faizini muhtemelen “bu yılın sonlarına doğru, ikinci yarısında” indireceğini söyledi ve 2024 yılında üç faiz indiriminin “makul bir başlangıç noktası” olmasını beklediğini vurguladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika yapıcısı Catherine Mann, yüksek faiz oranlarının baskısına karşı bağışıklığı olan varlıklı İngilizlerin harcama alışkanlıklarının enflasyonu kontrol altına almayı zorlaştırdığını söyledi.

İngiltere’nin otomobil üretimi, güçlü talep ve azalan tedarik zinciri sorunlarının da etkisiyle Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artış göstererek, art arda beşinci büyüme ayına imza attı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Yönetim Kurulu Üyesi Hajime Takata, BoJ’un aşırı gevşek para politikasından çıkışa yönelik çevik ve esnek bir yaklaşım benimsemeyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Nicolas Maduro’nun iktidara geldiği 2013 yılının ilk yarısında 380 tonun üzerinde altın rezervi bulunan Venezuela’da, bu miktar, merkez bankası verilerine göre geçen yılsonu itibarıyla 60,9 tona kadar düştü.

Japonya’nın sanayi üretimi Ocak ayında piyasaların beklentilerinin de üzerinde keskin bir düşüş gösterdi.

-Şirket Haberleri-

Alphabet’in Google’ına aralarında Axel Springer ve Schibsted’in de bulunduğu 32 medya grubu tarafından, şirketin dijital reklamcılık alanındaki uygulamaları nedeniyle zarara uğradıkları iddiasıyla 2,1 milyar euroluk dava açıldı.

Coinbase Global, bazı kullanıcıların hesaplarında sıfır bakiye görmesine neden olan bir sorunun ardından web sitesindeki tüm hizmetlerin geri yüklendiğini söyledi.

HP Inc’in gelirleri, kişisel bilgisayar PC pazarındaki durgun talebin etkisiyle yedinci çeyrekte de düşüş kaydetti.

New York mali düzenleyicisi, Gemini Trust’ın kripto para borsasının Earn yatırım programının kullanıcılarına en az 1,1 milyar dolar iade etmeyi ve uyum başarısızlıkları nedeniyle yaklaşık 37 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul ettiğini bildirdi.

Otto Holding iştiraki OTTO Entertainent Yapım Yatırım, 3391 KM filminin ilk hak ediş bedelini aldı.

-Yurt İçi Gündem-

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Çorlu’da 2018’deki tren kazasına ilişkin davayı izleyecek (09.30).

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nde incelemelerde bulunacak (10.00).

Piyasalar ayın son gününde önemli bir veriyi bekliyor olacaklar; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılının son çeyrek dönemi ve tamamı için GSYH rakamlarını açıklayacak (10.00).

TÜİK ayrıca hizmet sektörü fiyat endeksinin Ocak ayı rakamlarını duyuracak (10.00).

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS endeksleri yayımlanacak (10.00).

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın’da mitinginde konuşacak (14.00).

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Sektörler Şurası’na katılacak (14.00).

TBMM Genel Kurulunda, emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi’nin görüşmelerine devam edilecek (14.00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 22 Şubat tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık sektör verilerini açıklayacak (14.00).

BDDK ayrıca Ocak ayı için bankacılık sektörünün toplulaştırılmış rakamlarını da duyuracak (14.00).

TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler, parasal veriler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

TCMB, Ocak ayı para ve banka istatistiklerini açıklayacak (14.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Mart-Mayıs dönemine ilişkin “İç Borçlanma Stratejisi” raporunu açıklayacak (17.00).

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu öncesi ikili temaslarda bulunacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Japonya’dan Ocak ayı için konut başlangıçları, inşaat siparişleri ve çekirdek enflasyon ölçümü verileri gelecek (08.00).

Singapur’un Ocak ayına ilişkin üretici fiyatları verileri yayımlanacak (08.00).

Hollanda’nın Ocak ayı perakende satış ve üretici fiyatları yayımlanacak (08.30).

Almanya’nın Ocak ayı perakende satışları ve istihdam rakamlarıyla birlikte eyaletler için tüketici fiyatları da gelmeye başlayacak (10.00).

Fransa’nın Ocak ayına ilişkin üretici fiyatları ve tüketici harcamaları ile Şubat ayı için öncü tüketici fiyatları verileri yayımlanacak (10.45).

İsviçre’nin 2023 yılı son çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamları açıklanacak (11.00).

İspanya’dan Şubat ayı için öncü tüketici fiyatları verileri takip edilecek (11.00).

Almanya’nın Şubat ayına ilişkin işgücü istatistikleri açıklanacak (11.55).

İngiltere’den Ocak ayına ilişkin mortgage onayları, krediler ve M4 para arzı verileri gelecek (12.30).

İtalya’nın 2023 yılı Aralık ayına ilişkin sanayi ciro endeksi rakamları açıklanacak (14.00).

Hindistan’ın 2023 yılı son çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamları açıklanacak (15.00).

Günün bölgede en merakla beklenen verilerinden olan Almanya’nın Şubat ayı için öncü tüketici fiyatları rakamları yayımlanacak (16.00).

Şili’nin Ocak ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satış rakamları yayımlanacak (16.00).

ABD’de son dönemde en çok takip edilen verilerden olan çekirdek PCE rakamları gelecek. Aynı raporla kişisel gelirler, harcamalar ve PCE rakamları da duyurulacak (16.30).

ABD’de her perşembe olduğu gibi haftalık işsizlik başvuruları verileri açıklanacak (16.30).

Kanada’dan 2023 yılı son çeyrek ve Aralık ayına ilişkin GSYH rakamları gelecek (16.30).

ABD’de Chicago PMI verisi açıklanacak (17.45).

ABD’de satışı yapılan, ancak işlemleri henüz tamamlanmamış olan bekleyen konut satışları rakamları duyurulacak (18.00).

ABD’de haftalık doğal gaz stokları verileri yayımlanacak (18.30).

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Atlanta Fed’in ev sahipliğini yaptığı 2024 Bankacılık Görünümü Konferansında ekonomik görünüm, para politikası ve bankacılık sektörünün durumu hakkında konuşacak (18.50).

ABD’nin bölgesel endekslerinden Kansas Fed imalat sektörü endeksi açıklanacak (19.00).

Kanada Hazinesi, 2 yıllık tahvil ihalesinin sonucunu açıklayacak (20.00).

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Columbia Üniversitesi/Banka Politika Enstitüsü 2024 Banka Düzenleme Araştırma Konferansında “Finansal İstikrar/Düzenleme” üzerine konuşacak (21.00).