GÜNE BAKIŞ – Piyasalar TCMB faiz kararına odaklanacak

Piyasaların gözü bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararında olacak.

Yurt dışında öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinin yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası(ECB) toplantı tutanakları takip edilecek.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Brezilya’da, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği görevine Büyükelçi Sedat Önal atandı. New York’taki BM Daimi Temsilciliği görevine de Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız getirildi.

Emeklilere 3 bin TL bayram ikramiyesinin de içinde olduğu teklif, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

İngiltere’de tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iadesine ilişkin davada kararın ileri bir tarihte verileceği açıklandı.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, küresel borcun bir önceki yıla göre 15 trilyon dolar artarak toplam borç miktarının 313 trilyon dolarla yeni bir rekor seviyeye ulaştığını belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) geçen ayki toplantıda daha fazla Fed yetkilisi, faiz oranlarını çok uzun süre çok yüksek tutmanın risklerinin aksine, faiz oranlarını çok erken düşürme ve fiyat baskılarının yerleşmesine izin verme konusundaki endişelerini dile getirdi.

Teksaslı merkezli kripto para şirketi Lejilex ve lobi grubu Crypto Freedom Alliance of Texas (CFAT), ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) dava açarak düzenleyicinin yetkisini aştığını savundu ve yargıçtan borsalarda işlem gören dijital varlıkların menkul kıymet olmadığına karar vermesini istedi.

Belçika Merkez Bankası Başkanı Pierre Wunsch, faiz indirimleri konusunda umutlanmak için çok erken olabileceğini, politikaların görünenden daha uzun süre devam edeceği göz ardı edilemeyeceğinin söyledi. Wunsch, ücretlerin yüksek ve işgücü piyasalarının sıkı olduğunu da işaret etti.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ABD’nin küresel liderliği yeniden kazanmak ve yapay zeka teknolojilerinden gelen talebi karşılamak için yarı iletken üretimine yatırım yapmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, faiz oranlarının neden yakın zamanda düşürülmemesi gerektiğini düşündüğünü açıklarken “ekonominin nasıl performans gösterdiğine dair gerçek bir fikir edinmek gerçekten zor” dedi.

Güney Kore Merkez Bankası(BoK), 2024 yılının ikinci toplantısında piyasaların beklentisi doğrultusunda üst üste 9’uncu kez politika faiz oranında bir değişikliğe gitmedi.

Guatemala Merkez Bankası(Banguat), yılın ilk toplantısında önceki beş toplantısında olduğu gibi politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, ABD’de GSYH’nın 2024 yılında %2,4 büyümesini beklediğini bildirdi.

-Yurt İçi Gündem-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Protokol İmza Töreni’ne katılacak (10.00). 

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), 2023 yılının son çeyrek dönemi için işgücü girdi endekslerini yayımlayacak (10.00). 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Türkiye’deki finansal kuruluş yöneticilerinin, iş durumlarıyla ilgili olarak yakın geçmişe ilişkin değerlendirmeleri ve geleceğe yönelik beklentilerinin izlenerek, finansal hizmetler sektöründeki eğilimleri yansıtan finansal hizmetler güven endeksi verilerini açıklayacak (10.00).

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli’de düzenlenecek mitingde konuşacak (14.00).

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı açıklanacak. Foreks Haber anketine katılan 21 ekonomistin tamamı faizin değişmeyeceği yönünde görüş belirtti (14.00). 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) haftalık sektör verilerini açıklayacak (14.00).

TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler, parasal veriler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

-Yurt Dışı Gündem-

Fransa’nın imalat sektörü güven endeksi verisi yayımlanacak (10.45). 

Avrupa’nın öncü PMI rakamları Fransa ile başlayacak, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere ile tamamlanacak (11.15, 11.30, 12.00, 12.30). 

Hong Kong’un Ocak ayı için tüketici fiyatları verileri duyurulacak (11.30). 

İtalya’nın Ocak ayına ilişkin tüketici fiyatları final rakamları izlenecek (12.00). 

Bölgede günün önemli verilerinden biri Euro Bölgesi için final tüketici fiyatları rakamları olacak (13.00). 

Meksika’dan Şubat ayının ilk 15 günü için tüketici fiyatları. 2023 yılı son çeyrek dönem için final GSYH ve Aralık ayına ilişkin ekonomik aktivite endeksi verileri aynı saatte ekranlara düşecek (15.00). 

Avrupa Merkez Bankası(ECB), 25 Ocak tarihli toplantı tutanaklarını açıklayacak (15.30). 

Kanada’nın 2023 yılı Aralık ayına ilişkin perakende satış rakamları takip edilecek (16.30). 

ABD’de her perşembe olduğu gibi haftalık işsizlik başvuruları verileri açıklanacak (16.30).

ABD’nin öncü PMI verileri, ardından ikinci el konut satışları rakamları gelecek (17.45, 18.00).  

ABD’de haftalık doğal gaz stokları verileri yayımlanacak (18.30).

Arjantin’in 2023 yılı Aralık ayına ilişkin ekonomik aktivite endeksi yayımlanacak (22.00).