Morgan Stanley, Türkiye’deki varlık sınıflarına ilişkin düşüncelerini bir araya getiren, yapılan son ziyaretin ardından makro senaryoları ortaya koyan bir rapor yayınladı.

Morgan Stanley, “Daha sıkı bir para-maliye politikası karışımına bağlılık, önemli ölçüde dezenflasyona ilişkin baz senaryomuzun temelini oluşturuyor. İyileşen makro tabloda kaldıraçlı bir oyun olarak Türk bankalarına giriş yapıyoruz”dedi.

Morgan Stanley’in “Dayanıklılık için Yeniden Dengeleme” başlığı ile yayınladığı raporda yer alan değerlendirmeler şöyle:

Türkiye’nin makro anlatısına son yıllarda geleneksel olmayan para politikası ve düzenlemeler hakim olmuş, bu da enflasyonist baskıları ve kur risklerini artırmıştır. Geleneksel para politikasına geçiş, bu risklerin azaldığı anlamına geliyor ve tartışmalar artık iç talebin yeniden dengelenmesi ve enflasyonun düşürülmesine odaklanıyor. Hükümetin yeni ve kapsamlı bir vergi paketini uygulamaya koyma planları bu iki hedefe de katkıda bulunacaktır, ancak asıl ağır yükün sıkı para politikasından gelmeye devam etmesi muhtemeldir. Yetkililerin enflasyonu düşürme konusundaki güçlü kararlılığı, 1Ç25’e kadar faizlerin değişmeyeceği, 2025 GSYH’sinin daha düşük olacağı ve enflasyonun (yıllık %25,2) daha düşük gerçekleşeceği beklentimizi desteklemektedir.

TL’de yükseliş görüşümüzü koruyoruz ve 2024 sonuna kadar pozitif toplam getiri ve REER kazançları görmeyi bekliyoruz. Yerel para biriminin vadesi konusunda daha temkinliyiz. Ayı senaryosundaki aşağı yönlü risk, boğa senaryosundaki yukarı yönlü riskten daha büyük. Türkiye USD tahvilleri, önümüzdeki ay Moody’s ile başlayacak olan not artırımlarını şimdiden fiyatlıyor. İhraçlar güçlü kalmaya devam etmeli ve CDS’lerin daha da sıkışmasını bekliyoruz. Şu anda 262bp olan 5Y CDS’lerin 217bp’ye satılmasını öneriyoruz.

Üç senaryoyu değerlendiren bir makro çerçeve: Yapıcı olmamıza rağmen, sürekli dezenflasyona giden yolda önemli zorluklar görüyoruz. Daha yavaş büyümeye siyasi toleransın derecesine, para, maliye ve gelirler politikaları arasındaki koordinasyonun gücüne ve yapısal reformlardaki ilerlemeye bağlı olarak 2024-26 için üç senaryoyu merkeze alan bir makro çerçeve sunuyoruz. Türk bankaları | Ekonomik yeniden dengelenmede kaldıraçlı oyun: Türk bankaları enflasyon, faizler ve dövizle oynamanın dişli bir yoludur. Hisse senetlerinin LTM’deki güçlü USD rallisi, geleneksel politikalara geçişin devam etmesi halinde potansiyel kazançların yalnızca bir kısmını yansıtmaktadır – 2024 bir geçiş yılıdır – ve daha düşük enflasyon, iyileşen marjlar ve ROE’ler ve daha da önemlisi, değerlemeleri yönlendiren daha düşük öz sermaye maliyeti nedeniyle olumlu bir bükülme gördüğümüz 2025’ten sonraki piyasa beklentilerinin önündeyiz. Tüm bankalar bundan faydalanmalı ancak bizim tercih ettiğimiz bankalar Akbank (OW) ve Garanti (OW).

Kaynak: Foreks