Geçtiğimiz hafta ABD’de resesyon beklentisine yönelik artan endişeler, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz artışına gitmesiyle carry trade işlemlerinin çözünmesi ve Orta Doğu’da yaşanan jeopolitik gerilimlerin şiddetlenmesiyle tüm küresel pay piyasalarında tarihi düşüşler yaşandı.

Borsadan Yaz Aylarında 1 Milyona Yakın Kişi Çıktı

Bu düşüşlerden Borsa İstanbul’da etkilenirken, yatırımcıların son dönemlerde pay piyasasına göre daha “risksiz” görülen fon piyasalarına göçü sürüyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 9 Ağustos itibariyle borsadaki yatırımcı sayısı 7 milyon 362 bin 644’e indi. Mayıs ayında pay piyasasının 8 milyon 328 bin 250 kişi olduğunu göz önünde bulundurursak, bu yaz aylarında borsadan 965 bin 606 kişinin çıktığına işaret ediyor.

Söz konusu çıkışlarda kötü giden gidişat kadar halka arz furyasının da cazibesini kaybetmesi etkili oluyor.

İlgi Fonlara Kayıyor

Diğer yandan MKK verileri fon yatırımcı sayısının arttığını gösterdi. Yine 9 Ağustos verilerine göre fon yatırımcı sayısı 5 milyon 203 bin 865 kişi oldu. Fon yatırımcı sayısı mayıs ayında 4,9 milyondu.

Risk Değeri Düşük Fonlar Öne Çıktı

İlginin arttığı fonlara bakıldığında ise son dönemde diğer fonlara göre risk değeri düşük ve görece daha güvenli olan para piyasası fonlarının öne çıktığı görülüyor. Para piyasası fonlarına artan ilgiye ilişkin olarak bir başka etken de yüksek enflasyon sebebiyle 50%’ye çıkarılan faiz ve buna bağlı olarak mevduat faizlerindeki artışlar gösterilebilir.

İşte geçtiğimiz hafta (5-9 Ağustos) yatırımcı sayısı nette en çok artan ilk 10 fon ve net yatırımcı artışları 

 Philip Portföy Para Piyasası Fonu (PJL)

Kuveyt Türk Portföy Para Piyasası Katılım Fonu (KLU)

Deniz Portföy Para Piyasası Fonu (DLY) 

Nurol Portföy Para Piyasası Fonu (PPN)

Rota Portföy Para Piyasası Fonu (RPP)

Ak Portföy Üçüncü Para Piyasası Fonu (BGP)

Kuveyt Türk Altın Katılım Fonu (KZL)

İstanbul Portföy Birinci Değişken Fon (IPB)

Fiba Portföy Para Piyasası Fonu (FIL)

Ziraat Portföy Agresif Değişken Fon (ZDZ)

Kaynak: Midas