Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Cuma günü yayınladığı rapora göre, şeker, et ve tahıl fiyatlarında görülen düşüşlerin, bitkisel yağlar ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarını dengelemesiyle dünya gıda emtia fiyatları göstergesi Ağustos ayında sınırlı bir düşüş gösterdi.

Dünya çapında ticareti yapılan bir dizi gıda emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos ayında ortalama 120.7 puan olarak gerçekleşirken, revize edilen Temmuz ortalamasına göre hafif bir düşüş göstermiş ve Ağustos 2023'teki değerinin ise yüzde 1.1 altında kaldı.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Temmuz ayına göre yüzde 0.5 oranında düştü. Bu düşüş, Karadeniz bölgesindeki rekabetçi fiyatlarla gerçekleştirilen buğday ihracatının yanı sıra Arjantin ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beklenenden yüksek üretimle desteklenen küresel buğday fiyatlarının gerilemesinden kaynaklandı. Öte yandan, dünya mısır fiyatları, sıcak hava dalgalarının Avrupa ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerindeki verim üzerindeki etkisini yansıtarak sınırlı bir artış gösterirken, FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, mevsimsel daralma ve bazı ihracatçı ülkelerin para birimlerinin ABD doları karşısında değer kazanmasıyla İndika dışı çeşitlerin fiyatlarının artması sonucu yüzde 0.6 yükseldi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, uluslararası palm yağı fiyatlarındaki artışların soya, ayçiçeği ve kolza yağı fiyatlarındaki düşüşleri dengelemesiyle Temmuz ayına göre yüzde 0.8 artarak, son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise Ağustos ayında yüzde 2.2 yükseldi. Tam yağlı süt tozu, spot tedariklere olan ithalat talebindeki artışa bağlı olarak yükseldi. Küresel ithalat talebindeki artış, uluslararası peynir fiyatlarını da yukarı çekerken, Batı Avrupa'daki süt arzının yeterliliğine ilişkin artan belirsizlikler nedeniyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

FAO Et Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 0.7 gerilerken, dünya büyükbaş hayvan eti fiyatlarındaki kısıtlı yükselişe rağmen kümes hayvanları, domuz ve küçükbaş hayvan eti fiyatlarının tümü, zayıf ithalat talebi nedeniyle düştü.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise Ağustos ayında yüzde 4.7 gerileyerek Ekim 2022'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Bu düşüşte Hindistan ve Tayland'da yaklaşan şeker kamışı hasadı için üretim görünümünün iyileşmesinin yanı sıra, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüş de etkili oldu. Bununla birlikte, Brezilya'nın önemli ekim alanlarında çıkan yangınların şeker kamışı tarlaları üzerindeki etkisine ilişkin endişeler, Ağustos ayı sonunda şeker fiyatlarında keskin yükselişlere sebep oldu.

-Küresel Tahıl Üretimi 2023 ile Aynı Seviyede-

FAO, 2024 yılı küresel tahıl üretimi tahminini de revize ederek 2 851 milyon ton üretim tahmini ile neredeyse 2023 yılı ile aynı seviyeye çekti.

Cuma günü yayınlanan yeni Tahıl Arz ve Talep Özeti, başta Avrupa Birliği, Meksika ve Ukrayna'daki sıcak ve kurak hava koşulları nedeniyle mısır gibi kaba taneli tahıllar için hasat beklentilerinin düşmesine dayalı revizyonlara yer verdi. Bununla birlikte, FAO, 2024 yılı küresel buğday üretimi tahminini artırırken, pirinç üretiminin de 537 milyon tona ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacağını öngörüyor.

2024/25 döneminde dünya toplam tahıl kullanımının, 2023/24 dönemine göre yüzde 0.2 artarak 2 852 milyon tona yükseleceği öngörülüyor. Pirinç kullanımının, besin alımı bileşeninde beklenen hızlanmış büyümenin etkisiyle rekor seviyeye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Dünya tahıl stoklarının 2025 sezonu sonunda yüzde 1.2 oranında artacağı ve 2024/25 yılında küresel tahıl stoklarının kullanım oranının yüzde 30.7 seviyesinde olması bekleniyor.

Uluslararası toplam tahıl ticareti ise, çoğunlukla iri taneli tahıllardaki düşük ticaret hacmi nedeniyle, 2023/24 dönemine kıyasla yüzde 3.3'lük bir düşüşle 485.6 milyon tona geriledi.

Kaynak: Foreks