Ereğli Demir Çelik (EREGL) 2024 yılının 2. çeyrek sonuçlarında beklentilerin 50% üzerinde 4,35 milyar TL net kâr açıkladı. Beklenti üstü gelen net kâra karşın FAVÖK beklentilerin 2,2% altında 6,37 milyar TL olarak gerçekleşti.

Satışları ise beklentilerin 3% altında 50,47 milyar TL olarak gerçekleşirken şirketin net borcu 2. çeyrekte 7 milyar TL artarak 61,75 milyar TL seviyesine ulaştı.

Geçen sene deprem felaketi ile bakımda olan ISDMR fabrikası ve düşen hammade fiyatları ile beraber şirketin FAVÖK ve brüt kâr marjı geçen senenin 2.çeyreğine göre 2%’nin üzerinde artış gösterirken cari oran ve finansal kaldıraç oranında ise artan borca rağmen iyileşme gözlemlendi.

Net Kârda Vergi Etkisi 

EREGL 2. çeyrek mali tablolarında, 4,35 milyar TL olarak gerçekleşen net kârın 2,6 milyar TL’si ertelenmiş vergi gelirinden sağlandı. Analistlerin ortalama net kâr beklentisi 2,91 milyar TL olarak gerçekleşirken ertelenmiş vergi geliri dahil edilmediğinde EREGL net kâr rakamı aslında beklentilerin 40% aşağısında gelmiş olacaktı.

Çinden Gelen Veriler Etkili Oldu

15 Haziran’da beklentilerin altında büyüme verisi açıklayan Çin ayrıca düşük imalat PMI verileriyle beraber küresel demir-çelik hammadde fiyatlarında geri çekilmeye yol açtı. Düşen hammadde fiyatlarının ton başına FAVÖK’ü artırması beklenirken Çin’deki demir çelik üreticilerinin ellerindeki yassı ve uzun mamul çelikleri daha ucuza piyasaya sürmesi sıcak demirlerdeki (HRC) fiyatlarınında aşağı çekilmesine sebep oldu.

Güncel olarak HRC fiyatları 2022 yılından bu yana en dip seviyelerde yer alırken EREGL’inin ton başına FAVÖK’ünün de 2023’ün ilk çeyreğindeki deprem felaketi dönemini çıkardığımızda en dip seviyelere yakınsadığı gözlemleniyor.

2023 yılının 2. çeyreğinde 141 dolar olarak gözlemlenen ton başına FAVÖK 2022 yılının 2. çeyreğinde 329 dolar olarak gerçekleşmişti. Güncel olarak 2024 yılının 2. çeyreğinde ise ton başına FAVÖK 101 dolar olarak gerçekleşirken operasyonel kârın beklentilerin altında gerçekleşmesine yol açtı.

İhracat Oranları Artıyor

Geçen senenin ilk 6 ayında 289 bin ton olarak gerçekleşen ihracat hacmi 2024 yılının ilk 6 ayında 738 bin ton olarak gerçekleşirken ihracat oranının geçen senenin aynı dönemine göre 9%’dan 18,8%’e yükselmesini sağladı.

İhracat oranlarının artmasında Türkiye’nin ilk 6 ayında gerçekleşen çelik üretiminin geçen yıl 18,2 milyondan 20,4 milyon tona çıkması tüketimin ise parasal sıkılaşma sebebiyle artan kredi faizlerinin etkisi ile birlikte 19,8 milyon tondan 19 milyon tona düşmesi ana etkenlerden biri olarak gerçekleşti.

Tarihsel Çarpanların Üstünde!

EREGL hisseleri güncel olarak F/K çarpanı 9,34 seviyesinde bulunurken FD/FAVÖK çarpanı ise 9,73 seviyesinde bulunuyor. Son 3 senelik tarihsel çarpanlara baktığımızda ise deprem felaketi ile 2023 yılının ilk 6 ayını dışarı bıraktığımızda ortalama F/K oranı 6 seviyelerinde bulunurken FD/FAVÖK oranı ise ortalama olarak 5 seviyelerinde bulunuyor. 

Çarpanların artmasında güncel olarak ton başına FAVÖK’ün zayıflaması etkili olurken demir-çelik sektöründe küresel faiz indirimleriyle beraber canlanma beklentisi etkili oluyor olabilir.

Yatırımlar Beklentileri Destekliyor

Şirket yılın ilk 6 ayında 476 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirdi. Yıl sonuna kadar 900 ile 1 milyar dolar arasında yatırım harcaması beklentisiyle ön plana çıkan şirket ayrıca maden sahalarının araştırılması ile yatırımcıların ilgi odağında yer alıyor.

Ereğli Demir Çelik’in bağlı ortaklığı Erdemir Madencilik Sanayi uhdesinde bulunan Sivas bölgesindeki maden sahasında altın madeni bulunması ve 2022 yılında Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Ermaden) adına ruhsatlı Bingöl-Avnik demir madeni sahasında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda yoğun cevherleşme tespit edilmesi ile beraber 2024 yılında 550 milyon dolarlık yatırım kararıyla inşaat çalışmalarına başlanması şirketin gelecek potansiyeli hakkında beklentileri yukarı çekiyor.

Ayrıca Paris İklim Anlaşması ile beraber sera gazı üreten şirketlere uygulanacak ek vergiden muaf olmak adına 2050 yılına kadar sürecek ‘’net 0’’  hedefi de şirketin ana yatırım faaliyetleri arasında yer alıyor.

Döngünün Başlaması için Küresel Gelişmeler Takip Edilecek

Çin tarafından gelen zayıf veriler, küresel yüksek faiz ortamı ve yurt içinde parasal sıkılaşma mamul fiyatlarında ton başına FAVÖK için tarihsel dip seviyelere ulaşmasına sebep olsa da FED ve Avrupa Merkez Bankasından önümüzdeki dönemlerde gelebilecek faiz indirimleri talebin artmasına sebep olabilir.

Talebin artmasıyla beraber artan demir-çelik fiyatları operasyonel kârda büyümeye işaret edebilir.

Fakat jeopolitik gerginliklerin artması ve ABD tarafında bir resesyon ihtimali sıcak demir fiyatlarında da geri çekilmeye işaret edebilir.

Bu yüzden hem Çin tarafından hem de ABD tarafından gelen verilerin yakından takip edilmesi gerekiyor. 

Kaynak: getmidas