Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi, üçüncü genel kurul oturumunda Çin modernleşmesini ilerletmek için reformun kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesine ilişkin bir kararı kabul etti.

Toplantıya ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu başkanlık etti. Yayınlanan bir bildiriye göre, ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping önemli konuşmalar yaptı.

Oturumda Merkez Komitesi, Siyasi Büro adına Xi tarafından sunulan Siyasi Büro’nun çalışmalarına ilişkin bir raporu dinledi ve tartıştı ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin Çin Modernleşmesini İlerletmek için Reformu Kapsamlı Bir Şekilde Daha da Derinleştirmeye İlişkin Kararını değerlendirdi ve kabul etti.

Bildiriye göre, reformun kapsamlı bir şekilde daha da derinleştirilmesinin genel hedefleri, Çin özelliklerine sahip sosyalizm sistemini iyileştirmeye ve geliştirmeye devam etmek ve Çin’in yönetim sistemini ve kapasitesini modernize etmek olarak belirlendi.

Bildiride, “2035 yılına kadar, her açıdan yüksek standartlı bir sosyalist piyasa ekonomisi inşa etmeyi tamamlamış, Çin özelliklerine sahip sosyalizm sistemini daha da geliştirmiş, sistemimizi ve yönetim kapasitemizi genel olarak modernize etmiş ve temelde sosyalist modernizasyonu gerçekleştirmiş olacağız” denildi.

Tüm bunların Çin’i bu yüzyılın ortalarına kadar her bakımdan büyük ve modern bir sosyalist ülke haline getirmek için sağlam bir temel oluşturacağı kaydedildi. Bildiride, kararda belirtilen reform görevlerinin Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2029 yılında 80. kuruluş yıldönümünü kutlayacağı zamana kadar tamamlanması gerektiği belirtildi.

Merkez Komite’nin reformun kapsamlı bir şekilde daha da derinleştirilmesi için sistematik planlar yaptığı belirtildi. Yüksek standartlı bir sosyalist piyasa ekonomisinin inşasında piyasanın rolü daha iyi kullanılmalı, daha adil ve dinamik bir piyasa ortamı teşvik edilmeli ve kaynak tahsisi mümkün olduğunca etkin ve verimli hale getirilmelidir. Tebliğde, piyasa üzerindeki kısıtlamaların kaldırılacağı ve piyasadaki düzenin daha iyi korunması ve piyasa aksaklıklarının giderilmesi için etkin düzenlemelerin yapılacağı belirtildi. Tebliğde, yüksek kaliteli kalkınmanın teşvik edilmesi için arz yönlü yapısal reformun derinleştirilmesi, yüksek kaliteli kalkınmanın teşvik edilmesi için teşvik ve kısıtlama mekanizmalarının iyileştirilmesi ve büyümenin gerçekleştirilmesi için yeni itici güçler ve güçler yaratılması çağrısında bulunuldu.

“Yerel koşullara uygun olarak yeni kaliteli üretici güçleri teşvik etmek, reel ekonomi ile dijital ekonomi arasında tam entegrasyonu teşvik etmek, hizmet sektörünü geliştirmek, altyapıyı modernize etmek ve sanayi ve tedarik zincirlerinin dayanıklılığını ve güvenliğini arttırmak için kurumları ve mekanizmaları geliştireceğiz” denildi.

Çok yönlü inovasyonun desteklenmesinde, Parti eğitimde kapsamlı reformu, yapısal bilimsel ve teknolojik reformu ve yetenek gelişimi için kurumsal reformları derinleştirecektir. Makroekonomik yönetişimin iyileştirilmesinde, tebliğ, ulusal stratejik planlama sistemi ve politika koordinasyon mekanizmalarının geliştirilmesiyle birlikte, mali, vergi, finans ve diğer ana sektörlerde koordineli reformların sürdürülmesi ve makro politika yöneliminin tutarlılığının arttırılması çağrısında bulundu.

Bildiriye göre, entegre kentsel ve kırsal kalkınma konusunda Parti, ikisi arasındaki eşitsizlikleri daraltmak ve ortak refah ve kalkınmayı teşvik etmek için kentler ve kırsal kesim arasında eşit mübadeleleri ve üretim faktörlerinin iki yönlü akışını teşvik etmelidir.

Dışa açılmayı “Çin modernleşmesinin belirleyici özelliği” olarak tanımlayan bildiride Parti’nin “kurumsal açılmayı istikrarlı bir şekilde genişleteceği, dış ticaret yapısal reformunu derinleştireceği, içe ve dışa yatırım için yönetim sistemlerinde daha fazla reform yapacağı, bölgesel açılım için planlamayı geliştireceği ve Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında yüksek kaliteli işbirliği mekanizmalarını rafine edeceği” belirtildi.