Asya tarafında geçen hafta karışık bir seyir hakim olurken, başta Japon yeni olmak üzere bölgedeki yerel para birimlerinin değer kazancı pay piyasalarındaki yükseliş eğilimini törpüledi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) üyesi Naoki Tamura, yaptığı açıklamada, gelecek yılın sonuna kadar faiz oranlarını en az yüzde 1'e yükseltmesi gerektiğinin altını çizerek, "Faiz oranlarını uygun bir zamanda ve birkaç aşamada yükseltmeliyiz." ifadesini kullandı.

Bankanın diğer üyelerinde Junko Nakagawa da yaptığı açıklamada enflasyonun yolunda gitmesi durumunda faiz oranlarını artırmaya hazır olduklarının sinyalini verirken "Reel faiz oranlarının şu anda çok düşük olduğu göz önüne alındığında, ekonomik ve fiyat tahminlerimizin yakalanması halinde, yüzde 2'lik enflasyon hedefimize sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde ulaşma açısından parasal desteğin derecesini ayarlayacağız." ifadesini kullandı.

Analistler, BoJ'un gelecek hafta açıklayacağı faiz kararında faizleri sabit bırakmasının beklendiğini ancak bankanın sıkılaşma adımlarına yönelik piyasa beklentilerinin güçlü kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Söz konusu açıklamalar sonrasında dolar/yen paritesi haftayı önceki haftanın yüzde 1,1 altında 140,8'den tamamladı.

Bölgede açıklanan verilere göre Japonya'da 2. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) çeyreklik olarak yüzde 0,7, yıllık bazda ise 2,9 ile beklentilerin altında yükseliş kaydederken, temmuz ayına ilişkin cari işlemler dengesi 3 trilyon 193 milyar yen ile öngörülerin üzerinde gerçekleşti. Ülkede, temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi aylık yüzde 3,1, yıllık bazda yüzde 2,9 artarken, temmuz ayı kapasite kullanım oranı yüzde 2,5 yükseldi.

Japonya'da ayrıca ağustos ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık 0,2 azalışla, yıllık bazda yüzde ise 2,5 artışla beklentileri altında gerçekleşti.

Çin'de ağustos ayına ilişkin TÜFE yüzde 0,6 yükseliş ile öngörülenden daha az artarken, ÜFE yüzde 1,8 azalışla tahminlerin altında kaldı. Analistler, ülkede tüketici fiyatlarındaki artışın 17 aydır sıfıra yakın seyrederken, üretici fiyatlarının 23 aydır gerilediğini söyledi.

Söz konusu durum Çin'de resesyon endişelerinin yeniden güçlenmesine neden olurken, Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemek amacıyla gerekli adımları atmakta geç kalabileceği endişesi satış baskısını derinleştiriyor.

Ülkede, ağustos ayı dış ticaret fazlası 91 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, ihracat yüzde 8,7 artışla öngörüleri aştı. İthalat ise yüzde 0,5 yükselişle beklentilerin gerisinde kaldı.

Analistler ithalatta beklenenin altında gelen verilerin durgunluk endişelerini beslediğini belirterek, ülkenin bölgenin en önemli ithalatçısı ve ihracatçısı konumunda olduğunu anımsattı.

Ülkede emlak sektöründe süregelen problemlerin de pay piyasalarına yansımaya devam ettiğini kaydeden analistler, Çin piyasalarında temkinli duruşun sürdüğünü söyledi.

Öte yandan Güney Kore'de işsizlik oranı yüzde 1,9 seviyesine geriledi. Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 2,5 seviyesinde bulunuyordu.

Bu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,52, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,22 değer kazanırken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,43 Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,23 değer kaybetti.

Gelecek hafta cuma BoJ'un faiz kararı takip edilecek.