Asya piyasalarında ise bu hafta Güney Kore hariç pozitif bir seyir izlendi.

Japonya Merkez Bankasının tahvil alımını ne zaman ve ne kadar azaltacağına ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında bulunuyor. Dolar/yen paritesi, haftayı 1,87’lik düşüşle 157,90 seviyesinden tamamladı.

Güney Kore merkezli Samsung firmasındaki sendikalı çalışanların yan haklar ve maaşta iyileştirme talebiyle greve devam etmesiyle şirketin hisseleri yüzde 3 değer kaybetti.

Hyundai Motor’un işçi sendikasıyla geçici bir ücret anlaşması yaparak grevi önlediğine yönelik haber akışının ardından ise firmanın hisse fiyatı yüzde 3,40 azaldı.

Güney Kore Merkez Bankası, üst üste 12’inci toplantısında da politika faizini değiştirmeyerek yüzde 3,50’de sabit tuttu. Bankadan yapılan açıklamaya göre, enflasyonun düşmeye devam edeceğine dair daha fazla kanıt arandığı için politika faizinde değişikliğe gitmeme kararı alındı.

Çin’de TÜFE haziranda aylık yüzde 0,2 azalırken, yıllık yüzde 0,2 artışla beklentilerin altında kaldı. Analistler, söz konusu verilerin ülkede ekonomik aktivitenin yavaşlamaya devam ettiğine işaret ettiğini belirterek, ülkede deflasyon riskinin sıcaklığını koruduğunu dile getirdi.

Japonya’da mayısta dış ticaret fazlası 2 trilyon 850 milyar yen ile beklentileri geride bıraktı.

Japonya’da bu hafta 42 bin puanın üzerine çıkarak rekor tazeleyen Nikkei 225 endeksi yüzde 0,68, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,77, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,72 değer kazanırken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,19 değer kaybetti.