Düşünce kuruluşlarından oluşan Ortak Ekonomik Tahmin Proje Grubu, bu yıl Almanya ekonomisinin %0,1 daralacağını öngördü. Bu bir önceki tahminden %0,2 aşağı yönlü revizyona işaret ediyor.

DIW, ifo, IfW, IWH ve RWI'dan oluşan Ortak Ekonomik Tahmin Proje Grubu, Almanya için 2025 yılında %0,8, 2026 yılında ise %1,3 büyüme tahmininde bulundu. Önceki tahmin 2025 yılı için %1,4 seviyesindeydi.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü Tahmin ve Ekonomik Politika Başkanı Dr. Geraldine Dany-Knedlik, "Ekonomik gerilemeye ek olarak, Alman ekonomisi yapısal değişimden de etkileniyor. Karbonsuzlaştırma, dijitalleşme ve demografik değişim -Çin'den gelen şirketlerle daha güçlü rekabetin yanı sıra- Alman ekonomisinin uzun vadeli büyüme beklentilerini zayıflatan yapısal uyum süreçlerini tetikledi." dedi.

Açıklamada, "Alman ekonomisi iki yıldan uzun süredir durgun. Önümüzdeki yıl yavaş bir toparlanma yaşanması muhtemel, ancak ekonomik büyüme öngörülebilir gelecekte koronavirüs öncesi eğilimine geri dönmeyecek." denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

Yapısal değişimin ve ekonomik gerilemenin örtüşen etkileri özellikle imalat sektöründe belirgin. Sermaye malı üreticileri ve enerji yoğun endüstriler özellikle etkileniyor. Rekabet güçleri, daha yüksek enerji maliyetlerinden ve dünya pazarlarında Alman ihracatının yerini alan Çin'den gelen yüksek kaliteli endüstriyel mallardan kaynaklanan artan rekabetten zarar görüyor. Ekonomi açısından imalat endüstrisi ayrıca küresel endüstriyel sektörün zayıflaması ve buna bağlı yeni sipariş eksikliğiyle mücadele ediyor. Bu, özellikle eğitim ve sağlık gibi devletin egemen olduğu hizmet sektörünün belirli alanlarındaki brüt katma değerdeki güçlü artışla hafifletiliyor.

Ortak Ekonomik Tahmin Proje Grubu, yatırımdaki devam eden zayıflığın imalat sektöründeki sorunların belirtisi olduğunu düşünüyor. Sürekli yüksek faiz oranı seviyesi ve artan ekonomik ve jeopolitik belirsizlik, şirketlerin yatırım faaliyetleri ve özel hanelerin satın alma eğilimi üzerinde büyük bir baskı oluşturmuş olabilir. Özel haneler paralarını yeni konut mülklerine veya tüketim mallarına harcamak yerine giderek daha fazla biriktiriyorlar.

Rapora göre, yapısal uyum süreçlerinin devam etmesi muhtemel ve ekonomik frenler ancak kademeli olarak serbest bırakılacak. Geçici toparlanma, gerçek harcanabilir gelirlerdeki güçlü büyümeyle desteklenecek olan özel tüketimdeki canlanma tarafından yönlendiriliyor. Komşu Avrupa ülkeleri gibi önemli satış pazarlarındaki yükseliş, Alman dış ticaretini destekleyecek. Daha elverişli finansman koşullarıyla birlikte, bu durum sabit varlıklara yapılan yatırımı destekleyecek.

Ekonomik durgunluk, işsizliğin hafifçe artmasıyla işgücü piyasasında artık daha net işaretler gösteriyor. İşsizliğin tekrar düşmesi ancak 2025 yılında, ekonomik faaliyet kademeli olarak toparlandığında mümkün.

Ağustos ayında enflasyon oranı son üç yılın en düşük seviyesine gerilerken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 2026'ya kadar %2 olan enflasyon hedefine yakın seyretmesi bekleniyor.

Tahmin grubu, enflasyon için bu yıl %2,2, gelecek iki yıl ise %2,0 öngörüsünde bulundu.

İşsizlik oranı için beklentiler bu yıl ve gelecek yıl %6,0,olduktan sonra, 2026 yılında %5,7'ye düşüyor.

Kaynak: Foreks