ABD başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi, ABD Başkanı Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi, Demokratların adayının kim olacağı gibi gelişmeler, yaklaşan ABD seçimlerine ilişkin piyasalarda bir belirsizliğe yol açtı.

Başkanlık seçimlerine beş aydan az bir süre kaldı ancak kimin kazandığından bağımsız olarak devam etmesi beklenen önemli bir tema var: Amerikan imalatının yeniden konumlandırılması.

Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar, sübvansiyonlar veya gümrük vergileri yoluyla ülkedeki imalatın desteklenmesini destekleyen politikalar öneriyor.

Yatırımcılar da buna dikkat ediyor. Örneğin Tema ETF, bu trendden yararlanmak için tasarlanmış aktif olarak yönetilen American Reshoring ETF’ini yönetiyor.

Tema ETF Baş Yatırım Sorumlusu Yuri Khodjamirian “American Reshoring fonu, dünyanın daha güvenli hale gelmediği temeli üzerine inşa edilmiştir. Jeopolitik gerilimler, ticaret savaşları, gerçek savaşlar gerçek birer sorun. Tedarik zincirleri gerilmiş durumda ve şirketler artan kapasitenin müşteriye daha yakın olan ABD’ye gitmesi yönünde kararlar alıyor.” diyor.

Khodjamirian’a göre bu eğilimin ön saflarında yer alan şirketlerden biri, tehlikeli atıkların yok edilmesi konusunda uzmanlaşmış bir atık yönetim firması olan Clean Harbors (CLH). Hisse, bu yıl şimdiye kadar 30% artış gösterdi.

ABD’de sanayi üretimi arttıkça Clean Harbors’ın hizmetlerine olan talebin de artması bekleniyor. Bu yılın başlarında şirket, Kuzey Amerika genelinde PFAS – genellikle sonsuz kimyasallar olarak adlandırılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler – ile mücadele etmek için yeni bir “tek durak noktası” hizmeti başlattı.

Khodjamirian, “Bu alanda çözümü olan az sayıdaki şirketten biri.” diye tanımladığı hisseyi orta büyüklükte olması nedeniyle “radarın altında” bir yatırım olarak nitelendirdi.

CIO’ya göre, yeniden üretim anlatısındaki bir diğer önemli oyuncu da çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM). Yapay zekâ talebindeki artıştan da yararlanan TSMC, bu yıl yaklaşık 60% artış gösterdi.

Şirket, ABD CHIPS Yasası sayesinde Arizona’da üç yarı iletken üretim tesisi kurma planlarıyla ABD’deki yatırımlarını 65 milyar dolara çıkardı.

Şirketin 6 bin “doğrudan yüksek teknolojili, yüksek ücretli iş”, 20 bin inşaat işi ve on binlerce dolaylı tedarikçi ve tüketici işi yaratması bekleniyor. Bu tesislerden ilkinin önümüzdeki yıl üretime başlaması ve üçünün de on yılın sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

Ancak fon yöneticisi, ABD yarı iletken imalat endüstrisinde yıllar içinde yaşanan düşüş nedeniyle kalifiye işgücü istihdamında zorluklar yaşanabileceği konusunda uyardı.

Khodjamirian, TSMC’nin hisselerinin daha fazla hareket alanı olsa da, yatırımcılara yarı iletken endüstrisinin döngüsel doğasına dikkat etmelerini ve pozisyon büyüklüklerini ve zamanlamalarını dikkatle değerlendirmelerini önerdi.

 

kaynak: getmidas