Küresel piyasalarda ABD'den gelen veriler ve emtia cephesinde gelişmeler geçen haftanın en önemli gelişmeleri olarak kaydedilirken, yurt içinde borsadaki düşüş ivmesi ve ekonomik veriler izlendi.

Küresel piyasalar ABD verilerinin Fed beklentileri üzerinde etkili olmasıyla hareketli bir haftayı geride bıraktı. ABD tarafında geçen haftanın flaş gelişmelerinden biri başkan adaylarının televizyon münazarasında kozlarını paylaşması oldu. Yurt içinde ise Borsanın dolar cinsinden ayı piyasasına girmesi ve ekonomik veriler öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.

1- ABD'de yıllık enflasyon 3,5 yılın en düşük seviyesinde

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos’ta yıllık bazda beklentilere paralel yüzde 2,5 arttı. Böylelikle yıllık enflasyon 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

2- Avrupa'da yılın ikinci gevşeme adımı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde indirim kararı aldı. Banka enflasyon beklentilerini korurken, 2024-2026 büyüme beklentilerini ise aşağı çekti. 

3- Altından üst üste rekor

Altın fiyatları, beklenen Fed faiz indirimi öncesinde üst üste rekor seviyelere ulaştı. Gram altın da rekor seviyeleri test etti.

4- ABD'de ilk TV düellosunun galibi Harris

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak 60. başkanlık seçiminde yarışacak Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump canlı yayında ilk kez kozlarını paylaşmak için karşı karşıya geldi. Münazarada Harris'in performansı Trump'a baskın geldi. CNN anketine göre de izleyicilerin yüzde 63’ü münazaranın galibinin Harris olduğu görüşünde. Bahis platformları da Harris’in seçimi kazanma ihtimalinin arttığına işaret etti. PredictIt’e göre 5 gün önce Trump’ın 4 puan ilerisinde olan Harris artık 8 puan öne geçti. Betfair, münazara öncesinde Trump lehine yüzde 51,5’e yüzde 46,3 destek olduğunu gösterirken, şimdi Harris lehine yüzde 51’e yüzde 47,2 gösteriyor.

5- Petrolde talep büyümesi salgından beri en düşük seviyede

Uluslararası Enerji Ajansı, Çin ekonomisinin soğumasıyla küresel petrol talebinin "keskin bir şekilde yavaşladığını" belirtti. Yılın ilk yarısında talep günlük ortalama 800 bin olurken, bu seviye 2020'den bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi.

6- Borsa dolar bazında ayı piyasasına girdi

BIST 100 endeksi TL bazında 200 günlük ortalamanın altını test ederken, dolar bazında da ayı piyasasına girdi. BIST 100 endeksi dolar bazında Mayıs ayında 344 doları görmüştü. Haftanın dördüncü işlem günü itibariyle dolar bazında gün içinde 275 dolar seviyesi görüldü. Böylelikle Mayıs zirvesinden bu yana düşüş yüzde 20'ya ulaştı.

7- Cari dengede üst üste ikinci aylık fazla

Cari denge Haziran ayının ardından Temmuz ayında da fazla verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari fazla 566 milyon dolar oldu. Veriler Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar doların altına gerilediğini gösterdi.

Kaynak: Bloomberg HT